Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ministerul revine: în caz de urgență, eliberarea fără rețetă a antibioticelor se face nu pentru 72, ci pentru 48 de ore

de L. Budin - ian. 23 2024
Ministerul revine: în caz de urgență, eliberarea fără rețetă a antibioticelor se face nu pentru 72, ci pentru 48 de ore

Inițial, în Ordinul ministrului Sănătății publicat în Monitorul Oficial se prevedea ca farmaciștii să poată elibera antibiotice, în lipsa unei prescripții medicale, „în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore”.

Ministerul Sănătății revine cu precizări privind Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv al acestora. Deși în Monitorul Oficial, art 3, alin. (3), se prevedea ca farmaciștii să poată elibera antibiotice, în lipsa unei prescripții medicale, „în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore”, în informarea recentă a ministerului se precizează că: „Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore”.

Iată precizările făcute de Minister într-un comunicat

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public (...) facem următoarele precizări:

  • Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;
  • Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
  • Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe