Newsflash
Internaționale

Metodă promițătoare pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

de L. Budin - apr. 19 2023
Metodă promițătoare pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Acumularea unei anumite proteine în creier este asociată cu anumite forme de boală Parkinson, a confirmat un studiu care ar putea deschide calea către un diagnostic precoce al afecţiunii.

Prezenţa în cantitate mare a alfa-sinucleinei în lichidul cefalorahidian este un indicator „de mare precizie” ale formelor tipice pentru boala Parkinson, sunt concluziile un studiu condus de neurologul american Andrew Siderowf, publicat în jurnalul ştiinţific Lancet Neurology.

boala-parkinson2

Boala Parkinson este, alături de Alzheimer, una dintre principalele afecţiuni care vizează creierul. Însă nu se cunoaşte pe deplin ce anume cauzează tulburarea din cauza căreia pacientul îşi pierde treptat capacitatea de mişcare, informează AFP și Agerpres.

Agregate de alfa-sinucleină

Mai mulţi factori sunt asociaţi bolii Parkinson. De câțiva ani, se știe că pacienţii prezintă adesea agregate de alfa-sinucleină.

Studiul din Lancet Neurology, primul de acest tip efectuat pe sute de pacienţi, confirmă faptul că, prin testarea prezenţei unei acumulări a proteinei, boala poate fi în mare măsură detectată.

Rezultatele sunt, însă, de o precizie inegală. La pacienţii purtători ai unei mutaţii genetice - numită LRRK2 - asociată cu anumite forme de Parkinson, prezenţa agregatelor este mai puţin sistematică, arată cercetarea.

Oamenii de ştiinţă sunt încă departe de a realiza un test biologic pentru boala Parkinson, care în prezent este diagnosticată doar prin simptomele sale vizibile.

Bazele unui diagnostic biologic

Ar fi necesar să se stabilească mai ales dacă tehnica funcţionează la fel de bine prin analize de sânge, care sunt mult mai uşor de efectuat comparativ cu cele ale lichidului cefalorahidian.

Însă, acest studiu „pune bazele unui diagnostic biologic al bolii Parkinson”, consideră, într-un comentariu publicat şi în Lancet Neurology, neurologii Daniela Berg şi Christine Klein, care nu au participat la cercetare. În opinia lor, s-a dovedit acum că rolul alfa-sinucleinei este „revoluţionar în privinţa diagnosticului, cercetării şi studiilor clinice asupra bolii Parkinson”.

Ei consideră că este deosebit de interesant faptul că s-a constatat prezenţa unei concentraţii mari de alfa-sinucleină la pacienţi care prezentau semne precoce ale bolii Parkinson, în special o slăbire a simţului mirosului -  fără ca acest lucru să fie încă dovedit.

Un robot cu senzor biologic ar putea ajuta la diagnosticarea bolilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe