Newsflash
Internaționale

COVID-19 poate declanșa același proces inflamator cerebral ca boala Parkinson

de L. Budin - nov. 4 2022
COVID-19 poate declanșa același proces inflamator cerebral ca boala Parkinson

Virusul care dă COVID-19 poate activa acelaşi răspuns inflamator la nivelul creierului ca boala Parkinson, inducând un potenţial risc de afecţiuni neurodegenerative, arată cercetătorii australieni.

Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia, a fost publicat în revista Molecular Psychiatry, informează de Xinhua și Agerpres.

creier-parkinson

Am studiat efectul virusului asupra celulelor imune ale creierului, celulele microgliale, care sunt (...) implicate în progresia bolilor precum Parkinson şi Alzheimer”, a declarat Trent Woodruff, coautor şi profesor de farmacologie la Universitatea din Queensland. 

Folosind sânge de la un donator uman, cercetătorii au dezvoltat în laborator culturi de celule microgliale şi le-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Ei au descoperit că celulele infectate au activat același proces inflamator pe care îl dau proteinele care declanșează bolile Parkinson şi Alzheimer, a adăugat Woodruff.

Woodruff a declarat pentru Xinhua că echipa este interesată să continue investigaţiile, pentru a vedea ce efect au diferitele variante ale proteinei spike asupra celulelor microgliale. El consideră că „unele variante mai noi ar putea avea un răspuns şi mai puternic”.

Examinarea impactului pe termen lung al unei infectări cu SARS-CoV-2 asupra creierului este următoarea ţintă pentru cercetători.

Vrem să infectăm şoareci cu virusul, să îi lăsăm să se recupereze şi apoi să îi monitorizăm pentru simptome motorii şi cognitive, pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, putem induce boala Parkinson la şoareci, pentru a vedea dacă aceştia au un răspuns exacerbat la recuperarea după infectare”, a mai spus cercetătorul australian.

Dislexia: peste 40 de gene au legătură cu această tulburare de învățare

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe