Newsflash
Știri

Demența Alzheimer poate fi diagnosticată cu până la 15 ani mai devreme

de L. Budin - mai 24 2023
Demența Alzheimer poate fi diagnosticată cu până la 15 ani mai devreme

Pacienții români au acces la un program de diagnosticare precoce, cu până la 15 ani înainte de debutul bolii, dar și de tratament, care poate stopa sau chiar reversa demența Alzheimer.

În România se înregistrau 279.607 de bolnavi cu boală Alzheimer în 2018 - ultimul an în care sunt disponibile date oficiale. Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu o formă de demență, iar cea mai comună este Alzheimer – 60-70% din totalul cazurilor –, conform OMS, se arată într-un comunicat. 

 

Soft modern de diagnosticare

,De mai bine de 20 de ani studiez demența Alzheimer, timp în care am căutat și testat diferite metode neinvazive de diagnostic, dar și de tratament. Am găsit, în Danemarca, un soft de diagnosticare, de ultimă generație, dezvoltat de BraindReader, lider mondial în volumetria de arii corticale. Pe partea de tratament, folosesc programul ReCode, din SUA, creat de dr. Dale Bredesen, expert ȋn boli neurodegenerative, recunoscut la nivel internațional. Am reușit să închei parteneriate și să aduc în România aceste două programe care pot schimba viața pacienților cu demența Alzheimer”, spune dr. Adrian Stănescu, medic primar geriatrie și gerontologie. 

Dr. Adrian Stănescu este cofondator al spitalului Oxxygene, primul spital privat din România de geriatrie și gerontologie, dedicat bolilor degenerative, inclusiv demența Alzheimer.

Programul NeuroReader, dezvoltat de compania daneză BrainReader, folosește un software care procesează imaginile obținute la un RMN pentru a cuantifica volumele structurilor din creier. Investigația este denumită volumetrie computerizată de arii corticale și cuantifică pierderile de masă cerebrală din hipocamp, prima arie corticală afectată de atrofia specifică demenței. 

Analiza este non-invazivă, rapidă și precisă. Practic, pacientul este supus unui examen RMN, iar în maximum jumătate de oră după introducerea imaginilor în softul de diagnosticare, primește un raport neurologic detaliat și află dacă are o formă de demență”, se precizează

 

Planuri terapeutice personalizate

Programul ReCode este o abordare integrată, utilizată pentru a reversa declinul cognitiv, cauzat de diferitele forme de demență. Este folosit de peste opt ani, în clinici și spitale din întreaga lume, se mai arată în comunicat. 

Dr. Dale Bredesen, creatorul programului, a identificat șase subtipuri ale demenței Alzheimer și planuri terapeutice pentru fiecare din acestea. Pentru a afla subtipul de boală, pacienții trebuie să facă anumite analize și să răspundă unor întrebări despre istoricul medical și stilul de viață. Informațiile sunt introduse într-un soft specializat, iar acesta determină subtipul de afectare cognitivă”, se subliniază. 

În funcție de rezultat, bolnavii primesc un plan de tratament personalizat, care include indicații privind alimentația, somnul, exercițiile fizice, terapii regenerative, suplimente și medicație. 

Cele mai bune rezultate ale programului ReCode au fost înregistrate la pacienții aflați ȋn stadii precoce de boală. Recomandarea mea este ca toate persoanele de peste 40 de ani, care prezintă simptome minime de declin cogntiv (tulburări de memorie recentă, sărăcire a limbajului), să se testeze. Procedura este simplă, nedureroasă și nu are costuri prohibitive. În programul Neuroreader, de exemplu, folosim imaginile unui RMN cerebral, care poate fi efectuat ȋn multe clinici și spitale. Depistarea timpurie ne ajută să stopăm evoluția bolii și, uneori, chiar să reversăm deficitul cognitiv, dacă pacientul respectă recomandările din programul ReCode”, completează dr. Adrian Stănescu. 

Medicii Oxxygene au urmat studii de specializare în programul ReCode ȋn Statele Unite și sunt acreditați ca practicieni, se mai precizează. 

 


Notă autor:

Foto: dr. Adrian Stănescu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe