Newsflash
Internaționale

Membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată prin folosirea apei de gură

de Dorina Novac - feb. 2 2022
Membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată prin folosirea apei de gură

Un studiu a demonstrat că membrana virusului SARS-CoV-2 poate fi dezintegrată prin folosirea apei de gură și astfel redusă încărcătura virală.

Un studiu a permis vizualizarea modului în care membrana coronavirusului SARS-CoV-2 se dezintegrează când intră în contact cu un compus chimic, un ingredient-cheie utilizat în multe tipuri de apă de gură, care a avut ca rezultat o scădere a capacităţii de infectare a celulelor umane.

apa de gura

Realizat de Universitatea din Valencia (UV), împreună cu Dentaid Research Center şi publicat în Journal of Oral Microbiology, studiul a determinat că această dezintegrare a membranei coronavirusului se produce la intrarea în contact cu clorura de cetilpiridinium (CPC), prezentă în mai multe tipuri de apă de gură, se arată într-un comunicat al universităţii spaniole, scrie Agerpres.

Potrivit cercetărilor medicale, s-a demonstrat că virusul SARS-CoV-2 are o mare afinitate pentru cavităţile bucale şi se multiplică activ în glandele salivare; saliva persoanelor infectate are o puternică încărcătură virală.

Reducerea încărcăturii virale din cavitatea bucală ar putea fi o strategie pentru stoparea propagării sale şi mai multe studii au demonstrat în acest sens că folosirea apei de gură are capacitatea de a inactiva anumite virusuri care sunt transmise prin aer, precum şi unele coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

În prezent, numeroase societăţi stomatologice recomandă în timpul consultațiilor realizarea de clătiri bucale cu CPC pentru a ajuta la reducerea riscului de transmisibilitate a SARS-CoV-2.

Studiul, semnat de un grup de cercetători de la Departamentul de Biochimie şi Biologie Moleculară de la Universitatea din Valencia, în frunte cu profesorul Ismael Mingarro şi cercetătorii Manuel Bańó şi Rubén León, de la Dentaid Research Center, completează aceste investigaţii şi explică mecanismul activităţii antivirale a moleculei CPC.

Rezultatele demonstrează că acţiunea antivirală a CPC se produce graţie capacităţii sale de a rupe membrana (capsida) SARS-CoV-2, având drept consecinţă o scădere a capacităţii virusului de a infecta celulele umane şi de a se replica.

În cadrul studiului a fost generate particule pseudovirale (VLP), care mimează virusul SARS-CoV-2, conţin cele patru proteine structurale ale virusului şi au dimensiunea şi morfologia particulelor cu încărcătură virală ce provoacă COVID-19.

Particulele VLP generate au fost tratate cu CPC şi s-a observat că cele care au intrat în contact cu CPC au fost dezintegrate, a explicat Ismael Mingarro.

„Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a precizat expertul spaniol.

De asemenea, rezultatele arată că CPC reduce semnificativ integritatea VLP la o concentraţie de clorură de doar 0,05%.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe