Newsflash
Știri

Medic de la SCJU Arad: sosirea toamnei intensifică alergiile la mucegai

de Florentina Ionescu - oct. 12 2022
Medic de la SCJU Arad: sosirea toamnei intensifică alergiile la mucegai

În această perioadă, mulți români se confruntă cu reacții alergice precum strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase. De aceea, specialiștii de la Arad amintesc că este recomandat un consult la medicul alergolog.

Conform Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică, unul din patru români suferă de rinită alergică, iar în această perioadă mulți români se confruntă cu reacții alergice precum strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, înroșirea ochilor, lăcrimarea excesivă, cauzate de polen, acarieni, praf sau mucegai, se arată pe pagina oficială a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad. 

alergie sraic

Dacă până acum principalul factor declanșator al alergiilor a fost ambrozia, sosirea toamnei intensifică alergiile la mucegai și acarieni deoarece, odată cu scăderea temperaturii, începem să petrecem mai mult timp în locuințe în defavoarea plimbărilor în aer liber, însă nici aici nu suntem feriți de alergii, arată dr. Camelia Ciacli, medic primar alergologie și imunologie clinică, de la SCJU Arad.

Cum evităm formarea mucegaiului

În spații închise ne putem confrunta cu mucegai, acarieni sau praf. Mucegaiul apare de obicei în spațiile cu umezeală ridicată precum băile, bucătăriile sau subsolurile locuințelor și rezistă pe parcursul întregului an, intensificându-se odată cu răcirea vremii.

Pentru evitarea formării mucegaiului este necesar să aerisim corespunzător locuința, iar acolo unde este cazul să folosim aparate dezumidificatoare, arată sursa menționată.

Sporii din mucegai pot fi inhalați și în timpul plimbărilor prin parcuri ori păduri acesta formându-se printre grămezile de frunze uscate și îmbibate de apa ploilor din ultima vreme.

Când trebuie să ne prezentăm la medicul alergolog?

În contact cu alergenii, organismul poate dezvolta simptome precum: strănut, mâncărimi oculare, secreții nazale abundente, respirație șuierătoare, urticarie, eczeme, putând ajunge chiar la astm sau anafilaxie – reacție alergică care ne pune viața în pericol.

Un consult la medicul alergolog este recomandat pentru fiecare dintre noi: în primul rând pentru prevenție - dacă nu am dezvoltat alergii, respectiv pentru un tratament adecvat atunci când calitatea vieții ne este afectată de reacțiile alergice, subliniază specialistul de la SCJU Arad.

Medicul alergolog este cel care, cu ajutorul unor teste specifice, poate stabili care sunt factorii declanșatori de alergii (praf, polen, produse alimentare, mucegai, acarieni etc.), și care, în urma testelor și analizelor efectuate, stabilește conduita terapeutică optimă.

„În această perioadă pacienții care se prezintă în Cabinetul de Alergologie și Imunologie Clinică au dezvoltat alergii la mucegai, polen, praf sau acarieni. Mucegaiul spre exemplu, este prezent pe tot parcursul anului, în spații închise, formându-se în special în locuințe unde există umiditate precum în băi sau bucătării însă, toamna îl regăsim și în natură, printre grămezile de frunze. Acesta se reproduce prin spori care mai apoi sunt răspândiți de vânt și inhalați de noi. Este foarte important ca cetățenii care se confruntă cu simptome precum:  strănut, nas înfundat, secreții nazale apoase, lăcrimare excesivă să opteze pentru un consult de specialitate deoarece boala alergică este o boală cronică - aceasta apare și se agravează an de an atunci când nu este recunoscută și tratată corect și are un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Rinita alergică, netratată la timp se poate agrava transformându-se în sinuzită acută sau cronică ori chiar în astm”, a explicat dr. Camelia Ciacli, medic primar alergologie și imunologie clinică, de la SCJU Arad.

Unde vă puteți programa pentru un consult dacă sunteți din Arad 

În cadrul Ambulatoriului Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad funcționează un cabinet de alergologie și imunologie clinică unde dr. Camelia Ciacli efectuează consultații de specialitate în fiecare zi de marți, între orele: 08.30 – 11.00,  respectiv de joi de la 08.30 – 10.00.

Cetățenii care necesită un consult la medicul alergolog se pot programa telefonic la numerele de telefon: 0357 407 200 sau 0733 441 686 de luni până vineri între orele 08.00 – 18.00, ori se pot programa on-line pe site-ul spitalului: www.scjarad.ro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe