Newsflash
Cultură

Mecca studenţesc

de Dr. Ioana MORARU - sept. 16 2014
Mecca studenţesc
   Optsprezece ani de şcoală am învăţat nestingherită acasă. Mi-am dus traiul între pat şi birou zile şi weekenduri întregi, mai ales în sesiune. Însă anul 6 m-a dovedit. Când mă trezeam sâmbăta dimineaţa – sau în orice altă dimineaţă – şi vedeam biroul plin de cursuri şi cărţi, mă apucau palpitaţiile. Nici cafeaua nu o puteam savura în linişte, fiecare minut pierdut se adăuga sentimentului de vinovăţie: „Iar pierzi timpul? Uite câte sunt de făcut! De învăţat pentru stagiu, de citit pentru rezi, de scris la licenţă“. Mă aşezam la birou şi mă apucam de citit. După două sau trei pagini de chin, încercând să îmi îndes în cap informaţii inutile cum sunt „clasicele stridii de Crăciun“ care îţi dau diaree sau „alcalinizarea plasmei cu apă Vichy“, mă ridicam nervoasă şi începeam să mă plimb agitată prin cameră, căutând câte ceva de făcut. Evident, găseam. Casa mea nu a fost mai curată vreodată: spălam podele zilnic, făceam curat pe balcon de trei ori pe săptămână, orice, numai să nu mă reaşez la birou cu ECN-ul în faţă şi traducerea aia idioată, cu formularea „cel mai adesea“ folosită până la epuizare în toată cartea.
   Când deja simţeam că stresul nu mă lasă nici să dorm, nici să merg la toaletă fără să mă ia cu transpiraţii, am decis să fac ceea ce colegii mei căminişti descoperiseră încă de la prima sesiune: mă duc la bibliotecă. Acolo nu mai are ce să îmi distragă atenţia. Mă duc, învăţ şi revin acasă liniştită, separ cumva munca de relaxare, de spaţiul unde dorm, mănânc şi îmi odihnesc mintea. Aşa că începe căutarea locului minunat, acest Mecca studenţesc. Ştiam încă din anii mai mici de studenţie că nu îmi place biblioteca de la facultate. E gălăgioasă, înghesuită, se trăncăneşte pe holuri, lumea se fâţâie şi uşa de la intrare scârţâie în cel mai sâcâitor mod. Biblioteca Centrală Universitară a fost închisă până la 18 august.
   Astfel am ajuns la minunata Bibliotecă Naţională. Clădire nouă, mare, impunătoare, plasată romantic pe malul gârlei. Când intri, are un aer de cavou. Toţi pereţii sunt de marmură şi sticlă, nu există spaţii care să delimiteze camerele de lucru de holuri. Câteva plante şi exponate, sculpturi, fotografii pe pereţi. Mai degrabă muzeu decât bibliotecă. Niţel cam neprimitor, dar ok. Perfect până la redeschiderea BCU. Pot să zic că treaba a mers cât se poate de bine. Zilnic, de luni până vineri, de la zece, eram în bibliotecă, până seara la şase, când se închidea. Singura problemă pe care o am cu această instituţie e frigul! Domnii din conducere s-au gândit că poate o să putrezim de atâta învăţat şi s-au gândit să ne ţină la 16 grade. Afară cald, caniculă, iar eu mă căram cu un pulover după mine în ghiozdan. Şi nu ai unde să te fereşti. Aerul condiţionat e pus strategic în dreptul fiecărei măsuţe de lucru. Şi nu e mic, ci un grătar înalt cât un perete, să bată constant pe tine. Nu e prea comod să citeşti şi să nu te auzi gândind de clănţănitul dinţilor. În plus, hârtia igienică se găseşte la baie doar în zilele de luni. În rest, fiecare cu ce poate. Altă chestie deranjantă: gălăgia făcută de domnii şi doamnele angajate, care vorbeau tare şi nestingherit, plimbându-se de colo-colo printre mese, sau de grupuri de copii – aduşi de părinţi să viziteze biblioteca. Dar ce poţi să ceri de la un copil de 4 ani? Mai degrabă stai să te gândeşti ce e în capul adultului care cară un copil la bibliotecă fără intenţia de a-i arăta vreo carte! S-au terminat parcurile din Bucureşti? Adevărul e că sunt cam puţine şi cam aglomerate, dar biblioteca nu mi se pare un loc propice să distrezi un copil de câţiva ani.
   Odată cu marea redeschidere a BCU, am zis să îmi încerc norocul şi acolo. Super-condiţii, nu e frig, e linişte, doar că trebuie să te plimbi cu toate catrafusele în mână până la măsuţa de lucru. Iar programul bibliotecii e în regim de vară, de la zece la cinci! Speram să le fie milă de medicinişti şi de studenţii la drept, singurii muşterii pe timp de vară, şi să ne lase până la şapte măcar, nu opt ca în timpul anului. Eh, oricum, e mai bine decât acasă, unde, din zece ore de învăţat, productivă eram doar patru. În rest, găseam orice altă scuză. La bibliotecă nu am ce să fac decât să stau cu nasul în carte. Nu îmi iau laptop sau tabletă. Oricum, la BCU, wi-fi nu există decât în anumite săli de lectură. Netul de pe telefon e suficient pentru căutat informaţii sau pentru citit presa.
   Am sesizat că, din pasăre de noapte, am reuşit să mă adaptez uşor programului de învăţat ziua. La cinci după-amiaza, îmi strâng cărţile şi revin liniştită acasă, unde mă aşteaptă celelalte treburi. Le fac cu inima împăcată. Am avut spor, poate nu la fel în fiecare zi, dar oricum sunt mai concentrată pe ceea ce am de făcut. Seara mai citesc beletristică, încercând să mai odihnesc puţin sinapsele. Şi a doua zi o iau de la capăt. În weekend mă trezesc mai târziu, că doar merit. Să te scoli în vacanţă la opt în fiecare zi ar fi o premieră absolută.
   Per total, învăţatul la bibliotecă îmi prieşte mai bine decât cel de acasă. Nu mai asociez casa cu învăţatul din ECN, o carte pe care o detest şi care mă stresează mai mult decât orice pe lumea asta. Dacă nu aţi încercat biblioteca până acum, o recomand cu căldură.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe