Newsflash
Internaționale

Manifestări dermatologice asociate cu infecția cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - iul. 27 2020
Manifestări dermatologice asociate cu infecția cu SARS-CoV-2

Există o paletă variată de semne și simptome la nivelul pielii, pe care experții le-au asociat cu severitatea bolii la pacienții cu COVID-19.

Semnele din sfera dermatologică ale COVID-19 pot varia de la degetele de la picioare de culoare violet (cunoscute și sub denumirea de „degetele COVID”) observate la pacienții cu forme ușoare de infecție cu SARS-CoV-2, și până la o erupție cutanată sub forma unei pânze, ce semnalizează prezența unor tromboze periculoase la pacienții cu o formă severă de COVID-19.

reactii piele simptome covid-19

Anumite modificări ale pielii pot fi, totodată, singurul semn de COVID-19 sau pot acompania ori pot apărea după alte simptome de COVID-19, arată o analiză efectuată pe 716 pacienți din 31 de țări.

Potrivit medicalxpress.com, cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH) și cei de la Harvard Medical School (HMS), în colaborare cu Academia Americană de Dermatologie și cu Liga Internațională a Societăților de Dermatologie au creat un registru internațional pentru descrierea și catalogarea spectrului larg de manifestări dermatologice asociate cu infecțiile cu noul coronavirus.

Cercetătorii și-au publicat rezultatele din acest registru, recent, într-un studiu publicat online, înaintea versiunii printate a jurnalului Academiei Americane de Dermatologie, arată sursa citată.

Informațiile din acest registru le pot oferi cercetătorilor din domeniul bolilor infecțioase o mai bună imagine de ansamblu a procesului și cursului pe care le urmează boala denumită COVID-19. Registrul poate oferi indicii cu privire la pacienții cu semne specifice pe piele și arată dacă aceștia ar trebui să fie testați pentru o infecție activă, astfel încât să poată fi apoi izolați și tratați, sau dacă acești pacienți cu semne pe piele ar trebui să fie testați pentru anticorpi pentru a confirma sau a elimina din discuție o infecție anterioară cu SARS-CoV-2.

„Acest registru reprezintă un spectru larg ce include diferite manifestări dermatologice la cei cu COVID-19. Noi nu am observat că COVID-19 cauzează un tip particular de erupție, ci mai degrabă că bpala cauzează o diversitate de erupții”, a declarat cercetătoarea principală implicată în acest studiu, researcher Esther E. Freeman, investigator din cadrul Departmentului de Dermatologie de la MGH și HMS.

Ce au descoperit cercetătorii

Echipa de oameni de știință a adunat informațiile de la 716 cazuri cu simptomatologie dermatologică, cu debut la pacienții suspectați că ar avea o infecție cu SARS-CoV-2, printre care și 171 de pacienți cu infecții confirmate prin analizele de laborator.

Experții au descoperit că dintre toți pacienții cu COVID-19 (confirmați prin testele de laborator), cel mai frecvent întâlnit semn de pe piele a fost o erupție asemănătoare celei rujeoloase (erupție morbiliformă), întâlnită la 22% dintre pacienți. Erupția morbiliformă a fost observată în general la pacienții cu infecții moderate cu SARS-CoV-2, urmată apoi de așa numitele „degete COVID”. Este vorba de mici flictene sau umflături de culoare roșie sau violet, cu prurit sau nu, ce apar pe degetele de la picioare, pe călcâie ori pe degetele de la mâini. Reacția este de regulă observată când pielea este expusă la aer rece sau la suprafețe reci. Această reacție a fost observată la 18% dintre pacienții înscriși în registru și a fost asociată cu infecții ușoare.

În contrast cu formele ușoare de COVID-19, cercetătorii au observat că purpura retiniformă, cauzată de trombozele din vasele mici, a apărut la 6% dintre pacienți, iar toți aceștia erau spitalizați și într-o formă critică a bolii.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe