Newsflash
Știri

Ludovic Orban: Vom încerca să introducem Euthyrox în fabricaţie în România

de Florentina Ionescu - sept. 24 2020
Ludovic Orban: Vom încerca să introducem Euthyrox în fabricaţie în România

Prezent ieri la Galați, premierul Ludovic Orban a vorbit cu jurnaliștii despre criza de Euthyrox și a subliniat că în ultimele șase luni cantităţile de Euthyrox sau substanţa echivalentă au crescut.

Premierul a intrat într-o farmacie din Galaţi, și a fost întrebat de jurnaliști dacă a discutat despre Euthyrox, medicament care se găsește greu în anumite zone ale țării.

ludovic orban

Totodată, acesta a fost întrebat și dacă a luat în considerare producerea acestui medicament în România, pentru a pune capăt crizei.

„Cu siguranţă că am discutat acest subiect, dar intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine, există această intenţie. Acum trebuie să vă spun un lucru: cantităţile de Euthyrox sau substanţa echivalentă au crescut în ultimele șase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii s-a dat posibilitatea funcţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. În cazul ăsta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi din cauza asta s-a creat o criză, dar cantităţile raportat la cantităţile obişnuite la cantităţile achiziţionate, puse pe piaţă sunt mai mari”, a declarat ieri premierul Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă la Galaţi.

Premierul României a mai spus că a vorbit cu ministrul Sănătăţii pe această temă de mai multe ori şi că Nelu Tătaru l-a asigurat „că se fac eforturi pentru a creşte cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există”.

„Ce-i rog pe pacienţi: să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să nu își facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”, a adăugat Ludovic Orban.

Întrebat de un reporter în cât timp ar putea fi fabricat Euthyrox în România, premierul a spus:

„Nu sunt specialist, nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare, acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate, de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe