Newsflash
Internaționale

EUROSTAT: Majoritatea joburilor din Sănătate sunt deținute de femei

de Florentina Ionescu - mar. 11 2021
EUROSTAT: Majoritatea joburilor din Sănătate sunt deținute de femei

De Ziua Internațională a Femeii, EUROSTAT a dat publicității o statistică referitoare la proporția joburilor din domeniul Sănătății și la câte femei lucrează în acest sector.

În al treilea trimestru al anului 2020, 14,3 milioane de persoane cu vârsta de 15 ani și peste aveau ocupații în domeniul Sănătății în Uniunea Europeană, reprezentând peste 7% dintre persoanele angajate și aproape 4% dintre persoanele de 15 ani și peste, scrie EUROSTAT. 

femei in domeniul sanatatii eurostat

Sursa citată scrie că aceste joburi din domeniul sănătății includ medicii (1,8 milioane), asistenții medicali, moașele și asociații acestor joburi (4,4 milioane, dintre care 2,7 milioane sunt joburi asociate), lucrătorii din domeniul îngrijirilor personale (3,9 milioane), alți profesioniști din domeniul sănătății și zone asociate (4,1 milioane). În ultimul an, acești lucrători au fost în prima linie în lupta dată drept răspuns la pandemia de COVID-19.

Ce arată statisticile despre România

În privința vârstei lucrătorilor din domeniul sănătății, statisticile arată că în majoritatea statelor membre UE (16 din 26) pentru care există date disponibile, cea mai mare parte din lucrătorii din sănătate avea vârste cuprinse între 35 și 49 de ani, iar cea mai mare proporție dintre aceștia sunt raportați în România (47%).

Femeile în lupta cu pandemia de COVID-19

În al treilea trimestru din 2020, vasta majoritate a lucrătorilor din Sănătate din UE erau femei, adică 78%. În rândul statelor membre UE, această proporție variază de la 61% în Grecia la peste 90% în Estonia și Letonia. În România sunt sub 20% lucrători din domeniul Sănătății femei, în perioada menționată. 

Pentru femeile din UE, ocupațiile din zona Sănătății au reprezentat 12% din totalul angajărilor în trimestrul al treilea din 2020, dar această proporție variază în funcție de state și de regiuni. Mai multe informații și infografice găsiți pe site-ul ec.europa.eu/eurostat

femei in domeniul sanatatii eurostat harta

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe