Newsflash
Știri

Legea privind regimul deşeurilor a fost promulgată

de L. Budin - ian. 6 2023
Legea privind regimul deşeurilor a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii pentru aprobarea OUG nr. 92/202, privind regimul deşeurilor.

Legea are ca obiect de reglementare transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive, informează Agerpres.

deseu-plastic

Actul normativ prevede, între altele, ca autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, să aibe mai multe obligaţii, între care să asigure colectarea separată cel puţin pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă - iar până la data de 1 ianuarie 2025, şi pentru textile, din deşeurile municipale.

Autoritățile trebuie să stabilească dacă gestionarea acestor deşeuri se face în cadrul unui singur contract de delegare a serviciului de salubrizare sau pe mai multe tipuri de materiale/contract/contracte distincte pentru toate tipurile de materiale/pe tip de material şi să organizeze atribuirea conform deciziei luate.

Legea prevede şi că abandonarea, aruncarea, precum şi ascunderea deşeurilor sunt interzise. De asemenea, eliminarea, deţinerea sau păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop sunt interzise. Actul normativ stipulează şi înăsprirea sancţiunilor.

Senzori de monitorizare a calităţii aerului, montați în București, inclusiv în 10 spitale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe