Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Avem nevoie de echilibru

Avem nevoie de echilibru

În serviciile de sănătate este nevoie de empatie, respect pentru contribuabili, disponibilitate și credibilitate.

Trăim vremuri tulburi, în care valorile cu care am fost obișnuiți sunt bulversate prin contestări brutale în cele mai diverse domenii. În plan social și la dimensiuni ma- crosociale simțim acut schimbările care se produc. Un suflu al schimbării îl resimțim și în cadrul profesiilor medicale, al corpurilor profesionale și al serviciilor de sănătate. 

Stomatologia este în căutarea unei noi identități și urmărește promovarea nuanțată a unor valori acceptate până acum. Axiologia contemporană, suma de valori care ne ghidează viața și profesia sunt sub presiunea pieței și a determinan- ților politici. Noua conducere a Colegiului a pregătit o formă revizuită și modificată a Codului deontologic. Morala și etica me- dicală care formalizează aceste valori le găsim exprimate în codurile deontologice profesionale. 

Medicii stomatologi au avut, începând cu 2004, de la înființarea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), două Coduri deontologice. Primul a fost elaborat imediat după înființarea colegiului. Acesta a fost înlocuit de unul într-o formulă nouă, mai complexă, pe baza unei documentații temeinice rezultând un Cod deontologic al medicilor stomatologi nou elaborat și actualizat în 2021. 

În 2024 au început demersurile pentru înlocuirea Codului deontologic existent. Acest nou act normativ a obținut recent, în martie 2025, aprobarea Adunării Generale cu două treimi dintre voturi, mult mai puțin decât a avut forma anterioară a Codului. 

Impact asupra libertăților concurențiale 

Cele mai controversate dintre noile prevederi se referă la as- pectele comerciale, la publicitate și la reclamele medicale. Viziunea nouă, mercantilă, cu accent pe componenta financiară este evi- dentă. Agresivitatea reclamelor din stomatologie este tot mai deranjantă. 

În acest context, a intervenit și Consiliul Concurenței. Că furni- zarea de servicii medicale este considerată de Consiliul Concurenței totuna cu alte servicii publice și trebuie să fie privită ca activitate eminamente comercială nu este o noutate. Și în 2020 a fost derulată o activitate în sensul identificării prevederilor legale în vigoare care au impact asupra libertăților concurențiale de pe piața de servicii stomatologie. Atunci, situația a fost înțeleasă și abordată în final corect după depunerea, în 2021, a unei note de fundamentare din partea CMSR. 

Prețurile practicate la furnizorii de servicii medicale private, care sunt de drept niște onorarii, sunt mereu în centrul atenției. Dar avem și tarifele practicate în sistemul de asigurări publice de sănătate. Diferențele sunt foarte mari, nu doar ca valoare, cât și ca gestionare juridică și tratament discriminatoriu aplicat din punctul de vedere al așa-zisei „piețe concurențiale”. Aici, Art. 4 din Legea nr. 21 din 1996, Legea concurenței, consolidată, nu se aplică la fel pentru toate tarifele de servicii medicale. 

Abordări diferite 

Spuneam că și în practica medicală sim- țim această bulversare a valorilor, o schim- bare în ierarhia și în modul de formalizare a acestora în societate. Nu există pentru toate situațiile aceeași măsură. 

Avem două moduri de gestionare a promovărilor în funcții pu- blice, la fel și în reglementările privind pensiile și salariile. Și în sănătate avem tot două unități de măsură distincte: pentru mediul privat și pentru unitățile bugetare. Asistența medicală în sistemul public de asigurări de sănătate este una, iar serviciul oferit de cabi- netele private este alta. 

Aceste abordări diferite afectează, iar frustrarea și nemulțumi- rile sunt tot mai evidente. „Vânzarea la tejghea” a asistenței medi- cale nu este bună pentru nimeni. 

Accesibilitatea populației la servicii medicale este nesatisfăcă- toare. Cel puțin în serviciile de sănătate ar trebui să avem empatie, respect pentru contribuabili, disponibilitate și credibilitate. Lipsa unui echilibru nemulțumește profund, iar modul în care reacțio- nează populația în prezent este o consecință a acestei situații.  

ȘI ÎN SĂNĂTATE AVEM TOT DOUĂ UNITĂȚI DE MĂSURĂ DISTINCTE: PENTRU MEDIUL PRIVAT ȘI PENTRU UNITĂȚILE BUGETARE. «VÂNZAREA LA TEJGHEA» A ASISTENȚEI MEDICALE NU ESTE BUNĂ PENTRU NIMENI.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe