Newsflash
Interviuri

Wargha Enayati: „Duc mai departe misiunea primită”

de Ioana Teodorescu - oct. 18 2019
Wargha Enayati: „Duc mai departe misiunea primită”

Pentru a șaptea oară consecutiv, lumea afacerilor se alătură lumii medicale într-un demers menit să sprijine pacienţii defavorizaţi.

Peste 250 de personalităţi din zona de business, politică, medicală și de media se reunesc astăzi (18 octombrie) la București în cadrul „Galei din Inimă pentru Viitor”, organizată de Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, pentru a sărbători bunătatea în formă pură.

VM 42, p.7 -1Dr. Wargha Enayati provine dintr-o familie germană de origine iraniană, fiind a treia generaţie de medici. A venit în România în 1983, cu studiile de medicină începute în Germania. Absolvent al Facultăţii de Medicină de la Cluj-Napoca, și-a făcut specializarea la Spitalul Fundeni din București. În 1995, la un an după ce a terminat specializarea, a deschis, la București, Centrul Medical Unirea. În 2010 a înfiinţat, alături de soţia sa, „Fundaţia Regina Maria”, al cărei președinte este, cu scopul de a ajuta persoanele aflate în dificultate din punct de vedere medical și educaţional. Din 2018 a înfiinţat „Enayati Group – împreună pentru sănătatea României”, prin care devine acţionar al primei aplicaţii de programări la medic și de recrutare medicală, a două companii de comunicare și al primei clinici de concierge medicine. A iniţiat construcţia primului complex integrat din România dedicat vârstnicilor, care va conţine un spital de oncologie, un ambulatoriu, un centru rezidenţial de lux și un centru de asistenţă medicală specifică. E membru în cadrul grupului de lucru în domeniul sănătăţii al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, medicul Ambasadei Germaniei la București și al companiei Lufthansa.

VM 42, p.7 -2
Hoda, Mitra, Wargha și Sheida Enayati – Gala din Inimă pentru Viitor, 2018

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, o iniţiativă a soţilor Mitra și Wargha Enayati, este un ONG care oferă de peste nouă ani o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri și asigurări medicale. Totodată, împreună cu mai bine de 15 dascăli angajaţi și voluntari, îngrijește peste 200 de copii din familii defavorizate, în cele două centre educaţionale ale fundaţiei (Clinceni și Băneasa).

Dr. Wargha Enayati, președintele Fundaţiei, declară, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală”, că „unde sunt oameni cu experienţă de relaţionare, cu empatie, cu iubire faţă de ceilalţi, rezultatele sunt cele mai bune”.

Aţi înfiinţat Fundaţia Regina Maria în urmă cu nouă ani și de șapte ani organizaţi, alături de echipa Fundaţiei, un mare eveniment anual caritabil: Gala din Inimă pentru Viitor. Cum priviţi acum această gală?

Fiecare ediţie a evenimentului „Gala din Inimă pentru Viitor” îmi aduce bucurie în suflet, lumină și recunoștinţă pentru toţi cei care de șapte ani încoace aleg să se alăture crezului nostru, acela că bunătatea nu este doar o virtute, ci un mod de viaţă. Să poţi răspândi sentimentul de servire faţă de semenii tăi, mai puţin norocoși, nu din obligaţie sau nevoie socială, ci din suflet și pentru suflet, este un sentiment unic, înălţător, care urnește lumea. Acest sentiment îl avem în fiecare seară de Gală și cu fiecare ediţie observ energia bunătăţii cum unește suflete și trece dincolo de barierele sociale, economice sau de afaceri. Îi invit pe toţi cei care participă și anul acesta la „Gala din Inimă pentru Viitor” să vină cu sufletele deschise pentru a se alătura misiunii Fundaţiei de a dărui din coroana nevăzută a bunătăţii ce sălășluiește în fiecare dintre noi.

Ţel nobil: să dai înapoi din tot ceea ce ai

Care este obiectivul Galei de anul acesta?

VM 42, p.7 -3Ca în fiecare an, Gala reunește lumea afacerilor și lumea medicală cu scopul de a strânge fonduri pentru continuarea activităţii celor două policlinici și a celor două centre educaţionale. Sunt aproape 5.000 de pacienţi (persoane defavorizate) îngrijiţi și 200 de copii care învaţă în sistem afterschool. Obiectivul primordial, pe lângă cel financiar, este să demonstrăm că „Numai acela care își dedică viaţa slujirii întregii rase umane se poate chema cu adevărat Om”. L-am citat aici pe întemeietorul religiei Baha’i, care reunește în această scriere întreaga viziune legată de cauzele pentru care ar trebui să luptăm cu toţii.

Personal, dar și prin Fundaţia Regina Maria, oferiţi servicii medicale unor categorii defavorizate. Este greu să faceţi asta?

Nimic nu este mai plăcut decât să oferi ajutor celor care nu au altă soluţie, să simţi că dai înapoi din tot ceea ce ai, să ajuţi dezinteresat. Nu e ușor să lupţi însă cu mentalitatea celor care cred că pacienţii noștri sunt leneși sau nu au viitor pentru că nu vor să muncească. Realitatea demonstrează contrariul, mulţi dintre pacienţii noștri se reintegrează în societate și aleg să se trateze ca să își poată întreţine familiile.

Medici găsiţi?

Găsirea medicilor care să vină să lucreze în policlinici este o altă problemă. Mă bucur să vă spun însă că avem tot timpul medici voluntari. Acum, în policlinici sunt șapte medici angajaţi full-time, 20 de medici colaboratori și 15 medici voluntari care își dedică timpul și priceperea pentru susţinerea cauzei. Peste 3.100 de ore de voluntariat s-au înregistrat până acum și 4.400 de pacienţi sociali au fost îngrijiţi. Sunt mândru de echipa medicală a Fundaţiei, printre care dr. Vlad Romanescu, de la Policlinica Baba Novac, alături de noi de la înfiinţare, și Mirela Gheorghe, asistenta mea de 20 de ani, care conduce Policlinica Sala Palatului. Sunt doar doi dintre eroii din spatele acestei misiuni grele, dar frumoase.

Cum finanţaţi această activitate?

Din punct de vedere financiar, Gala este cel mai important eveniment caritabil prin care, cu ajutorul sponsorilor, reușim să strângem o parte din banii necesari susţinerii activităţii celor două policlinici. Le mulţumesc pe această cale partenerilor Galei, care înţeleg mereu cât este de important să rămână constant în ajutorul cauzelor noastre. Printre cei cărora le adresez mulţumiri anul acesta se regăsesc: Wipro România și Kultho – sponsori Platinum; Fundaţia GlobalWorth –sponsor Gold; Groupama Asigurări, Banca Transilvania, Eos Ksi, Pfizer România, Heineken România – sponsori Silver; CEC Bank, Schneider România, Piatra Online, Unicredit Bank, Ariston România, MedicHub, Arval, Aqua Carpatica, Raiffeisen Bank, Agricover, KPMG, Smithfield România, Fildas Catena, Sarkkrom România, Școala Mea – sponsori Bronz.

Sprijin financiar pentru un viitor medic

Gala de anul acesta are și o semnificaţie personală mai specială pentru dv. Ne puteţi spune despre ce este vorba?

Da. Din păcate, anul acesta l-am pierdut pe tata, cel care mi-a insuflat cu tărie că a ajuta dezinteresat este mai important decât orice business. A da mai departe din ceea ce ai e obiectiv și misiune. Anul trecut, părinţii mei au fost amândoi la Gală, anul acesta, din păcate... le voi simţi lipsa. Totuși, vreau să duc mai departe misiunea primită. Și, în memoria tatălui meu, am decis să acordăm anul acesta o bursă unui student la medicină care vrea să facă chirurgie pediatrică. Este vorba de o studentă din Iran, în anul 4, care este înscrisă la București la Universitatea de Medicină și Farmacie, și care are nevoie de susţinere financiară pentru a-și continua studiile. Era în pericol să piardă tot ce a investit ca bani și studiu în România, din motive ce ţin de situaţia familială precară. Citindu-i povestea, mi-am amintit de mine când am plecat acum 36 de ani din Frankfurt către România, cu gândul să mă înscriu la Facultatea de Medicină de la Cluj. Mi-am amintit de lacrimile tatălui meu și de susţinerea acordată permanent. În numele lui, oferim vineri seară acest sprijin simbolic unui viitor medic care, cu siguranţă, va veni să lucreze și în policlinici.

Fundaţia susţine și educaţia a peste 200 de copii. Aveţi timp să mergeţi să îi vedeţi?

Atunci când am pornit Fundaţia, alături de soţia mea, Mitra, nu m-am gândit nicio secundă că va deveni în sine un job, mai ales pentru ea. Astăzi, Mitra se ocupă zilnic de copiii din after-school-ul Băneasa, face lecţiile cu ei, îi ghidează și îi susţine. Câteodată, pentru că nu locuim departe de sediul afterschool-ului, mă trezesc cu ei în bucătărie, dimineaţa, pentru ultimele teme. Copiii îţi dau aripi și, când îi vezi pe ei cum se deschid, acesta este darul cel mai de preţ. Mă bucur mult că Fundaţia a deschis și această latură de susţinere a educaţiei copiilor mai puţin norocoși și veţi vedea la Gală că au adus cu ei, prin obiectele create cu mânuţele lor, bucuria de a dărui. „Coroana nevăzută a bunătăţii” începe din copilărie și spiritul de a dărui trebuie susţinut și insuflat lor în primul rând.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe