Newsflash
Interviuri

Cancerul este o boală foarte complexă, care poate lua multe forme

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 8 2022
Cancerul este o boală foarte complexă, care poate lua multe forme

În tratamentul bolilor oncologice, colaborarea între medici este elementul cel mai important pentru un prognostic favorabil în evoluţia pacientului, spune dr. Răzvan George Curcă.

În interviul pe care ni l-a acordat ne-a vorbit despre provocările din activitatea sa medicală zilnică în domeniul Radioterapiei, dar și despre importanţa tehnicilor de iradiere în gestionarea pacienţilor.

Razvan Curca

Carte de vizită:

  • Este medic specialist Radioterapie
  • Activează în cadrul Centrului Medical Neolife București – Enayati Medical City
  • A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București

De ce aţi ales Radioterapia?

În momentul în care mi-am ales specialitatea nu cunoșteam bine disciplina, cu toate că Radioterapia era un domeniu în dezvoltare, care se ocupa majoritar cu tratamentul bolilor cu viză oncologică. Mereu mi-am dorit să mă implic în domeniul oncologic și să îmi las amprenta asupra lui. Cu timpul am învăţat multitudinea de aplicaţii ale Radioterapiei, atât în oncologie, cât și în alte ramuri medicale.

Care sunt patologiile pe care le întâlniţi cel mai frecvent în practica dv.?

În practica mea am avut de-a face cu o multitudine de patologii. Cele mai frecvente au fost neoplaziile de glandă mamară, de col uterin, de prostată și din sfera ORL. Cancerul este o boală foarte complexă, care poate lua multe forme.

Tehnologie și multidisciplinaritate

Cât de importantă este echipa multidisciplinară în cazurile pe care le gestionaţi?

Colaborarea între medici este cel mai important element în tratamentul bolii oncologice. Fiecare medic specialist își prezintă punctul de vedere în cadrul comisiilor multidisciplinare în care sunt analizate cazurile și, împreună, decidem care este cea mai bună abordare terapeutică pentru fiecare pacient în parte. Tratamentele ţin cont de toate caracteristicile pacientului și ale bolii. Spitalul în care lucrez are de foarte mult timp un Tumor Board foarte bine structurat. Prin urmare, cele mai multe cazuri sunt discutate cu întreaga echipă.

Colaborarea între medici este cel mai important element în tratamentul bolii oncologice.

Cât de mult au avansat tehnicile terapeutice oncologice? Unde ne aflăm în 2022?

Tehnicile de iradiere au avansat foarte mult de-a lungul anilor. Progresul acestora asigură tratamente de calitate superioară, mai sigure pentru pacienţi și cu efecte adverse minime. De asemenea, pregătirea și dedicarea personalului medical, abundenţa noilor opţiuni farmaceutice, precum și dezvoltarea tehnologiei au făcut ca tratamentul în România să fie echivalent cu cel din alte ţări mai dezvoltate, din punct de vedere economic și ca bază materială în domeniul sanitar.

Confortul pacientului, prioritar

Cât de mult v-a afectat pandemia de COVID-19 activitatea profesională? Cum v-aţi adaptat?

Pandemia a afectat toate faţetele societăţii. Impactul acesteia s-a resimţit și în practica medicală, atât a mea, cât și a colegilor din alte specialităţi. În cazuri mai simple a fost necesară doar amânarea tratamentului. În cele mai severe, a fost necesară întreruperea definitivă a tratamentului sau imposibilitatea efectuării iradierii, cu efecte negative asupra evoluţiei bolii și cu afectarea prog­nosticului.

Adaptarea la regulile și precauţiile impuse de pandemie a fost una dificilă, dar am reușit să o facem, totuși, rapid. Pacientul și confortul acestuia au fost mereu prioritare pentru noi.

Care au fost cele mai dificile cazuri pe care le-aţi tratat?

Fiecare caz vine cu particularitatea proprie, dar cele mai complicate cazuri aparţin sferei ORL. Actul medical este îngreunat din cauza complexităţii anatomice a zonei respective, ceea ce face dificilă tratarea acestor pacienţi. Raportul intim între tumoră și structurile sensibile locale trebuie luat în considerare cu mare atenţie.

Viitorul, promiţător pentru pacienţi

Cum arată viitorul în Radioterapie?

Dacă aș putea sumariza totul într-un cuvânt, acela ar fi „promiţător”. Radioterapia este un domeniu care beneficiază de inovaţie constantă. Tehnologia este într-o permanentă dezvoltare. De asemenea, personalul medical este într-un continuu proces de perfecţionare. Toate acestea îmbunătăţesc calitatea și eficienţa tratamentului, reduc severitatea efectelor adverse și cresc siguranţa pacientului, prin controlul eficient al prescrierii și administrării iradierii.

Evoluţia constantă permite folosirea Radioterapiei și în patologii non-canceroase. Tehnologia performantă este extrem de importantă pentru un medic, iar această alăturare de bun profesionist-echipamente de ultimă generaţie este întotdeauna în beneficiul pacientului.

Tehnicile de iradiere au avansat foarte mult de-a lungul anilor. Progresul acestora asigură tratamente de calitate superioară, mai sigure pentru pacienţi și cu efecte adverse minime.

Cum vă vedeţi peste zece ani?

Cu mai multă experienţă și mai cărunt un pic. În orice caz, dorinţa mea este să fiu mereu într-o poziţie care să-mi permită să îi ajut pe cei din jur și, desigur, să fiu în continuare angajat în aceeași luptă împotriva cancerului.

Care ar fi sfaturile dv. pentru cei care sunt acum studenţi sau rezidenţi?

Pentru un rezident este indispensabilă experienţa practică. În același timp, acesta ar trebui să își construiască relaţii profesionale cu cât mai multe cadre medicale dintr-o gamă variată de specialităţi. Colaborarea este o componentă-cheie a actului medical în general. Cred că cel mai important lucru este ca medicul să pună mereu nevoile pacientului pe primul loc. Și mai cred că este important să mergi cu plăcere la spital și să simţi zilnic că ţi-ai făcut datoria.

Radioterapia este un domeniu care beneficiază de inovaţie constantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe