Newsflash
Internaționale

Studiu: Vaccinul rusesc anti-COVID produce anticorpi

de Dorina Novac - sept. 8 2020
Studiu: Vaccinul rusesc anti-COVID produce anticorpi

Vaccinul Sputnik V, dezvoltat și testat în Rusia împotriva noului coronavirus, a declanşat o reacţie imunitară în rândul tuturor voluntarilor care au participat la studii clinice.

UPDATE 8 SEPTEMBRIE, 16:00

Ministerul Sănătății din Rusia a anunțat că vaccinului rusesc împotriva COVID-19, Sputnik V, a fost lansat pe piață, iar în următoarea perioadă acesta va fi livrat în toate regiunile Rusiei, informează Interfax.

Potrivit RIANovosti, vineri, 4 septembrie, revista medicală The Lancet a publicat rezultatele primelor două etape a studiilor clinice ale vaccinului rusesc împotriva COVID-19.

studiu vaccin covid
Sursă imagine: pixabay

 

Astfel, în studiile de fază 1 și 2 ale vaccinului, toți cei 76 de  participanți au dezvoltat anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit raportului publicat.

„Nivelul anticorpilor la voluntarii vaccinați a fost de 1,4 –1,5 ori mai mare decât nivelul anticorpilor la persoanele care au avut COVID-19. La voluntarii vaccinați de către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, nivelul anticorpurilor era echivalent cu cel al persoanelor care au fost infectați cu noul coronavirus”, au precizat specialiștii ruși.

Potrivit rezultatelor studiilor de fază 1 și 2, specialiștii nu au observat efecte secundare grave, cauzate de vaccinul Sputnik-V, conform tuturor criteriilor de apreciere – unele dintre vaccinuri având un nivel al efectelor nedorite de 25%.

Citește și: Rusia se pregăteşte să înceapă, în octombrie, vaccinarea împotriva COVID-19

Ministerul Sănătății din Rusia a înregistrat, în august, primul vaccin pentru prevenirea COVID-19 – Sputnik V, dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya din Moscova, împreună cu Fondul de investiții directe din Rusia, scrie RIANovosti.

Șeful Fondului, Kirill Dmitriev, a precizat că instituția pe care o conduce a primit cereri din peste 20 de țări pentru achiziționarea unui miliard de doze de vaccin intern împotriva coronavirusului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe