Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: Fumătorii de canabis au un risc mai mare de emfizem pulmonar

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 18 noiembrie 2022, ora 09:38

O cercetare recentă arată că persoanele care fumează canabis au o predispoziție mai mare de a dezvolta emfizem pulmonar decât persoanele care fumează țigări din tutun.

Canabisul este cea mai folosită substanță pentru fumat, după tutun, și este utilizată atât în scopuri recreaționale, cât și medicale. Totuși, deoarece numărul fumătorilor de canabis este în creștere, oamenii de știință au subliniat nevoia de a studia efectele pe care le are fumatul țigărilor din canabis asupra plămânilor, scrie Medical News Today.

În cadrul unui studiu nou, cercetătorii au avut în vedere un studiu controlat, cu mai multe cazuri de fumători de canabis, fumători care fumau doar tutun și nefumători. Specialiștii au descoperit că inflamația căilor respiratorii și emfizemul pulmonar sunt mai frecvent întâlnite în cazul persoanelor care fumează canabis decât în cazul fumătorilor de țigări din tutun ori decât în cazul nefumătorilor. 

fumator canabis riscuri emfizem pulmonar
Fotografie de la Kam Pratt: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tutun-dependen-a-adic-ie-trabuc-3257717/

 

Cercetătorii au căutat dovezi ale emfizemului și ale altor modificări la nivelul plămânilor, folosind analiza imaginilor obținute prin scanări CT ale pieptului participanților. Ei au descoperit că persoanele care fumau canabis au avut rate mai ridicate de modificări ale căilor aeriene decât persoanele care fumau doar tutun ori decât nefumătorii, arată sursa menționată.

Cercetătorii sugerează că aceste diferențe ar putea să se datoreze modului în care canabisul este fumat, întrucât fumul de canabis de obicei pătrunde în plămâni fără să fie filtrat, se arată în studiul publicat în 15 noiembrie în jurnalul „Radiology”.

Compararea efectelor canabisului și ale tutunului

Cercetătorii au folosit un studiu de caz controlat, retrospectiv, cu rezultate ale tomografiei computerizate la nivelul pieptului, pentru a examina efectele canabisului și ale țigărilor din tutun asupra sănătății, cum ar fi emfizemul, care poate cauza tuse cronică și poate duce la dificultăți respiratorii.

Ca parte din cercetare, cei 146 de participanți au fost împărțiți în următoarele grupuri: 56 erau fumători de canabis, 57 erau pacienți nefumători din grupul de control, iar 33 erau doar fumători ce preferau țigări din tutun.

Cercetătorii au comparat rezultatele CT-ului de la fumătorii de canabis cu rezultatele de la fumătorii ce preferau țigări din tutun și cu cele ale nefumătorilor de aceeași vârstă și de același sex. Ei au descoperit că emfizemul a fost mai frecvent întâlnit în rândul fumătorilor de canabis decât în rândul fumătorilor de tutun ori al nefumătorilor.

„93% dintre fumătorii de marijuana au avut emfizem pulmonar, față de 67% dintre cei care fumau doar tutun”, a declarat autorul principal al studiului dr. Giselle Revah, radiolog cardiotoracic la Ottawa Hospital din Canada și profesor asistent în cadrul Universității din Ottawa.

Totodată, cercetătorii au descoperit că fumătorii de canabis au avut rate mai ridicate în ce privește inflamația căilor aeriene din plămâni. Imaginile obținute prin intermediul CT-ului toracic au arătat că la aceste persoane s-a acumulat mai mult mucus în căile aeriene, acestea aveau pereții bronhiilor mai îngroșați și, totodată, la persoanele fumătoare de canabis s-au observat uneori creșterea ireversibilă a căilor aeriene.

Dr. Giselle Revah a adăugat că fumătorii de canabis au avut și rate mai mari de ginecomastie (țesutul mamar crescut în dimensiuni, în rândul persoanelor de sex masculin), deși aceasta era o asociere deja cunoscută.

Etichete: canabis risc fumatori fumatori fumatori de canabis tutun nefumatori fumatori tutun emfizem pulmonar emfizem computer tomograf tomografie computerizata

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.