Newsflash
Internaționale

Rezultate remarcabile în tratamentul adenocarcinomului ductal pancreatic

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 27 2023
Rezultate remarcabile în tratamentul adenocarcinomului ductal pancreatic

Datele unui studiu arată că noul regim de administrare NALIRIFOX a îmbunătăţit supravieţuirea generală și evoluţia adenocarcinomului ductal pancreatic comparativ cu nab-paclitaxel plus gemcitabină.

Compania producătoare a medicamentului injectabil irinotecan a prezentat săptămâna trecută rezultatele obţinute într-un studiu clinic. Aceste rezultate pot reprezenta un posibil avantaj pentru tratamentul unui cancer extrem de agresiv și dificil de gestionat. Studiul de fază III NAPOLI 3 a evaluat un regim de administrare a irinotecan, un inhihitor de topoizomerază lipozomal administrat pacienţilor diagnosticaţi cu adenocarcinom pancreatic ductal metastazat, netrataţi anterior.

flacoane

Datele prezentate în cadrul Simpozionului dedicat cancerelor gastrointestinale, organizat de Societatea Americană de Oncologie Clinică, arată că noul regim de administrare NALIRIFOX (irinotecan lipozomal 50 mg/m2 + 5-FU 2.400 mg/m2 + leucovorin 400 mg/m2 + oxaliplatin 60 mg/m2) a îmbunătăţit supravieţuirea generală și evoluţia bolii comparativ cu nab-paclitaxel plus gemcitabină.

Pacienţii au fost urmăriţi în medie 16,1 luni, iar tratamentul studiat a demonstrat o îmbunătăţire semnificativă statistic a supravieţuirii generale cu 11,1 luni comparativ cu 9,2 luni la pacienţii trataţi cu nab-paclitaxel și gemcitabină. Foarte puţine studii efectuate în cazul pacienţilor cu adenocarcinom pancreatic metastazat au avut rezultate favorabile în ultimul deceniu. NAPOLI 3 este un studiu randomizat, de fază III care a inclus pacienţi care nu au urmat anterior chimioterapie.

Au fost incluși 770 de pacienţi din 205 zone din 18 ţări. Pacienţii au fost randomizaţi și au primit regimul NALIRIFOX sau o injecţie cu nab-paclitaxel și gemcitabină de trei ori pe lună. Irinotecan blochează enzima topoizomerază I, care este implicată în replicarea ADN-ului.

Blocând această enzimă, celulele tumorale nu se mai multiplică și până la urmă mor. În cazul acestui medicament, molecula de irinotecan este inclusă în particule mici de grăsime denumite „lipozomi”, care se acumulează la nivel tumoral și se eliberează treptat, de-a lungul timpului.

Citiți și: Terapia de substituţie hormonală scade riscul de boală Alzheimer


Notă autor:

https://bit.ly/3XUGEO4

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe