Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Proiect ECDC pentru îmbunătățirea supravegherii „în timp real” a bolilor

Viața Medicală
Prof. dr. Mircea Ioan POPA luni, 4 aprilie 2022, ora 11:13

Unul dintre proiectele lansate de European Center for Disease Control (ECDC) își propune să folosească pagini web din domeniul public pentru colectarea de date în vederea supravegherii bolilor.

Propunerea include realizarea de formulare bazate pe numărul R, formulare pentru cele mai comune surse de informare folosite prin intermediul „inteligenței epidemiologice”, în funcție de indicatori specifici. Numărul R reprezintă numărul de reproducție (numărul mediu de pacienți infectați de la un singur caz). 

epidemiologie boli infectioase ECDC
Sursa foto: Fotografie creată de Markus Spiske, de la Pexels

Proiectul presupune supravegherea bolilor utilizând informații provenite din presă sau din rețele de socializare și ar urma să folosească date disponibile în internet. Acest concept este folosit în prezent pentru o multitudine de patologii, printre care merită menționate: COVID-19, holeră sau rujeolă. Indicatorul folosit în crearea unor formulare cu aceste informații ar putea fi numărul R.

Astfel, ECDC, în calitatea sa de agenție europeană de profil, va putea realiza atât o monitorizare în timp real a unui eveniment epidemiologic, precum și o bază de date extinsă în ceea ce privește contextul bolii. 

A fost stabilită perioada în care se pot pregăti și trimite abstracte pentru conferința ESCAIDE 2022 

Importantă este însă tranziția întregului proces într-un regim automatizat pentru a putea permite atât colectarea de date într-un mod mult mai rapid cât și analizarea unei cantități mult mai mari de informații în mod constant, cu intervale variabile (zilnic/lunar), în funcție de evenimentul epidemiologic evaluat. 

Mai multe detalii aici: etendering.ted

Etichete: covid-19 holera rujeola ecdc numarul de reproductie boli infectioase Epidemiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC