Newsflash
Internaționale

O nouă clasă de medicamente anticoagulante

de Dr. Diana Andronache - feb. 25 2022
O nouă clasă de medicamente anticoagulante

A fost descoperită o clasă nouă de medicamente anticoagulante. Acestea acţionează prin inhibarea directă a trombinei, pornind de la moleculele antihemostatice puternice din saliva căpușelor.

 p3Studiul publicat în Nature Communications a arată că moleculele de variegin, izolate din glanda salivară a căpușei, inhibă trombina mai puternic decât bivalirudina, demonstrând o selectivitate superioară pentru trombină.

Ulterior, cercetătorii au dezvoltat ultravariegin, varianta îmbunătăţită a varieginului, care este în fapt o peptidă de 30 de aminoacizi cu selectivitate pentru trombină de cel puţin 1.000.000 de ori mai mare faţă de alte serin proteaze.

Comparativ cu heparina nefracţionată și cu bivalirudina, varieginul și ultravarieginul au arătat o eficacitate antitrombotică mai bună, cu un timp de sângerare mai scurt, atunci când sunt utilizate la doze mici în asociere cu dubla terapia antiplachetară.

Citiți și: Reţeaua „matematică” a creierului


Notă autor:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220217141347.htm
https://www.nature.com/articles/s41467-021-27275-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe