Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

O nouă clasă de medicamente anticoagulante

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 25 februarie 2022

A fost descoperită o clasă nouă de medicamente anticoagulante. Acestea acţionează prin inhibarea directă a trombinei, pornind de la moleculele antihemostatice puternice din saliva căpușelor.

 p3Studiul publicat în Nature Communications a arată că moleculele de variegin, izolate din glanda salivară a căpușei, inhibă trombina mai puternic decât bivalirudina, demonstrând o selectivitate superioară pentru trombină.

Ulterior, cercetătorii au dezvoltat ultravariegin, varianta îmbunătăţită a varieginului, care este în fapt o peptidă de 30 de aminoacizi cu selectivitate pentru trombină de cel puţin 1.000.000 de ori mai mare faţă de alte serin proteaze.

Comparativ cu heparina nefracţionată și cu bivalirudina, varieginul și ultravarieginul au arătat o eficacitate antitrombotică mai bună, cu un timp de sângerare mai scurt, atunci când sunt utilizate la doze mici în asociere cu dubla terapia antiplachetară.

Citiți și: Reţeaua „matematică” a creierului

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220217141347.htm
https://www.nature.com/articles/s41467-021-27275-8

Etichete: medicamente anticoagulante capusa variegin heparina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.