Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Cum tratăm pancreatita necrozantă infectată ?

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 15 octombrie 2021

O abordare iniţială conservatoare prin antibioterapie a pancreatitei necrozante infectate pare a fi asociată cu unele beneficii neașteptate.

p1 Pancreatita acută este o afecţiune inflamatorie a pancreasului, cu prognostic rezervat, având o rată de mortalitate de aproximativ 10%. Severitatea este variabilă, de la o formă ușoară, cu tablou clinic dominat de durere și vărsături, până la o formă severă, care implică necroză pancreatică și proces inflamator sistemic cu insuficienţă multiplă de organe (MSOF).

Pancreatita necrozantă apare în 20-30% dintre cazuri. Abordarea standard actuală pentru pancreatita necrozantă infectată constă în terapie minim invazivă, progresivă, cu drenaj prin cateter ca prim pas.

Ghidurile internaţionale recomandă amânarea drenajului prin cateter și administrarea de antibiotice până când necroza pancreatică și peripancreatică infectată devine încapsulată, proces care
poate dura uneori chiar și patru săptămâni.

Rezultate similare

Un ghid recent publicat de Asociaţia Gastroenterologică Americană recomanda puternic ca drenajul prin cateter să fie luat în considerare chiar și în faza incipientă a bolii.

Astfel, un studiu multicentric randomizat publicat în New England Journal of Medicine și-a propus să investigheze dacă drenajul imediat prin cateter este superior strategiei de amânare, în cazul pacienţilor cu pancreatită necrozantă infectată.

Studiul nu a demonstrat superioritatea drenajului precoce prin cateter, faţă de drenajul amânat, în reducerea complicaţiilor pancreatitei necrozante infectate. Prin adoptarea unei strategii de amânare, care include administrarea de antibiotice, s-au efectuat mai puţine intervenţii pentru necroza infectată. Mai mult de o treime dintre pacienţi au fost astfel trataţi conservator.

Scorul mediu al indicelui de complicaţii a fost de 57 în grupul cu drenaj imediat și de 58 în grupul cu drenaj amânat. Scorurile variază de la 0 la 100, scorurile mai mari indicând complicaţii mai severe. Rata de mortalitate a fost de 13% în grupul cu drenaj imediat și de 10% în grupul cu drenaj amânat.

Numărul mediu de intervenţii a fost de 4,4 în grupul cu drenaj imediat, faţă de 2,6 în grupul cu drenaj amânat. În acest din urmă grup, 36% dintre pacienţi au fost trataţi conservator și nu au necesitat drenaj. Incidenţa evenimentelor adverse a fost similară în cele două grupuri.

Citește și: Adulţii cu DZ1, prea des uitaţi

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2100826

Etichete: pancreatita acută pancreatita necrozanta tratament pancreatita terapie minim invaziva

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC