Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Coronavirus: ECDC publică o listă cu sfaturi pentru profesioniștii din domeniul sănătății

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 5 februarie 2020, ora 12:46

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat recent pe site-ul oficial o amplă listă ce conține mai multe sfaturi pentru personalul din domeniul sănătății, în ceea ce privește managementul pacienților descoperiți cu infecție cu noul coronavirus 2019-nCoV.

Lista este disponibilă în format electronic pe site-ul ECDC și oferă sfaturi despre noul coronavirus, concepute pentru profesioniștii din domeniul sănătății, în ceea ce privește manevrarea și îngrijirea pacienților cu infecție cu coronavirusul 2019-nCoV. 

pacient pe patul de spital coronavirus

În documentul acestei importante agenții europene se arată că deși numărul inițial de cazuri raportate au avut loc la persoane care au vizitat acea piață de animale din China (unde este focarul, adică orașul Wuhan), transmiterea virusului de la om la om este încă în desfășurare, iar persoane care lucrează în domeniul sănătății au fost deja infectate.

Când să suspectați o infecție cu 2019-nCoV?

Când evaluați starea pacienților cu infecție respiratorie acută (debutul subit a cel puțin unul dintre următoarele simptome: tuse, durere în gât, dispnee) în interval de 14 zile de la întoarcerea din China

sau

pacienții cu orice simptome respiratorii, care au intrat în contact direct cu persoanele diagnosticate cu o infecție cu 2019-nCoV.

Cum să abordați și îngrijiți acești pacienți?

- Oferiți-i pacientului o mască chirurgicală. Apoi îl separați de ceilalți pacienți din zona de așteptare. Examinați pacientul într-un cabinet de consultații separat.

- Aplicați măsurile standard de precauție, inclusiv igiena mâinilor și folosiți echipamentul de protecție personal pentru a evita transmiterea unor picături mici de salivă: mască chirurgicală, protecție pentru ochi, costum de protecție și mănuși.

- Luați mostrele necesare de la pacient, pentru a identifica 2019-nCoV.

- Raportați cazul autorităților din domeniul sănătății publice.

Cum trebuie să aveți grijă de pacieții cu infecție cu noul coronavirus 2019-nCoV:

- Îl internați într-un salon special, de izolare.

- Folosiți echipamentul personal de protecție pentru a evita transmiterea prin contact și prin picăturile de salivă: mască chirurgicală, protecție pentru ochi, mănuși și costum de protecție.

- Când efectuați anumite proceduri medicale, de genul intubației traheale, lavajului bronho-alveolar, alte proceduri de diagnostic pentru căile respiratorii și ventilație manuală a pacientului, folosiți echipamentul personal de protecție pentru evitarea transmiterii virusului pe calea aerului. Un respirator bine fixat pe față de tip FFP3, protecție pentru ochi fixată corespunzător pe față, mănuși și costume de protecție impermeabile, cu mâneci lungi, sunt necesare.

- Persoanele care fac parte din personalul medical al trebui să își monitorizeze orice simptome respiratorii și eventuala febră în următoarele 14 zile după ultima expunere la un caz confirmat de infecție cu coronavirusul 2019-nCoV.

Mai jos sunt cele mai recente cifre referitoare la cazurile raportate de coronavirus în lume: 

Sursa foto: Unsplash

Etichete: cazuri coronavirus infectii coronavirus noul coronavirus coronavirus din China coronavirus

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.