Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Ce este un spital „smart”?

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 28 noiembrie 2022, ora 17:30

Reprezentanții corporației Nvidia explică ce înseamnă, în contextul actual, un spital „smart”, adică o unitate sanitară inteligentă.

Un spital smart se bazează pe perspective bazate pe date, inclusiv pe modele de învățare automată (machine learning) și pe dispozitive medicale ce folosesc inteligența artificială, pentru a facilita luarea deciziilor. 

Topul celor mai bune spitale smart din lume în 2023 

spital smart
Fotografie de la RODNAE Productions: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/boala-imbolnavire-afec-iune-profesional-6129146/

Potrivit Nvidia, spitalele inteligente, acele instituții care utilizează date și instrumente pe bază de inteligență artificială pentru a facilita luarea deciziilor în orice stadiu al experienței cu pacientul, pot oferi profesioniștilor din domeniul medical acele instrumente are le permit să furnizeze servicii de îngrijire mai bune și mai rapide.

Un spital smart utilizează date și tehnologie pentru a accelera și pentru a îmbunătăți munca pe care o fac profesioniștii din domeniul sănătății și cei din managementul spitalului, cum ar fi modul de urmărire a gradului de ocupare a paturilor din spital, monitorizarea semnelor vitale ale pacienților și analizarea imaginilor în domeniul Radiologiei, se arată pe site-ul blogs.nvidia.com.

Totuși, ce diferență există între un spital smart și unul tradițional? Sursa menționată arată că sptalele generează și colectează în mod continuu date, iar multe dintre ele sunt acum în format digital. Acest lucru creează o oportunitate pentru ca spitalele să aplice la astfel de tehnologii, cum ar fi analizarea datelor și folosirea AI pentru rezultate îmbunătățite.

Datele care erau cândva stocate ca foi de hârtie în dosarul medical al pacientului, rezultatele analizelor de laborator și informații despre imunizarea pacientului sunt acum stocate sub formă de dosar medical electronic sau EHR (electronic health records). Scanările digitale ale unor CT-uri sau IRM-uri, precum și software-ul ce include sistemul medical de stocare imagistică, înlocuiesc instrumentele analoage din domeniul radiologiei.

Pe măsură ce spitalele fac tranziția la aceste instrumente digitale, ele sunt îndrumate să facă această schimbare, de la un spital clasic, la un spital „smart” – unul care nu doar colectează date, dar în același timp analizează atele pentru a oferi informații prețioase, la timp.

Etichete: spital smart nvidia gestionare date de sanatate stocare date dispozitive medicale inteligenta artificiala

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC