Newsflash
Știri

INSMC deschide Centrul de prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin

de L. Budin - iun. 7 2022
INSMC deschide Centrul de prevenție și depistare precoce a cancerului de col uterin

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC) deschide Centrul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Începând de astăzi, 7 iunie, Centrul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin, finanțat prin proiectul SCCUT și implementat de INSMC, este funcțional. Astfel, femeile domiciliate în județele Regiunii Sud-Muntenia -  Argeș, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman - , vor beneficia de testare gratuită HPV și Babeș-Papanicolau, se arată într-un comunicat al Fundației Renaștarea.

sccut-screening

Sursă foto: Facebook SCCUT- Screening pentru Cancerul de Col Uterin si tratament precoce

Testările Babeș-Papanicolau și HPV se realizează în cadrul cabinetului de testare și colposcopie al Centrului -  INSMC, strada Gheorghe Polizu nr. 38 - 52 București de luni până joi, în intervalul orar 14.00-16.00.

Doritoarele se pot programa la o testare gratuită Babeș-Papanicolau (pentru categoria de vârstă 24-29 de ani) sau HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani).

Programările se pot face telefonic, de luni până vineri, între orele 08.00 – 14.00 la numărul 0758.025.706.

Femeile sunt așteptate să se prezinte în baza programării și sunt rugate să aibă asupra lor un act de identitate, pentru a atesta că sunt domiciliate în judeţele din aria de acoperire a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) - Regiunea Sud Muntenia.

Aceste testări oferite prin proiectul SCCUT au menirea să depisteze leziuni ale colului uterin, pe care le putem trata, dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În paralel cu deschiderea acestui centru de prevenție, continuă afilierea entităților medicale din județele din Sud Muntenia, unde femeile din cele 7 județe din regiune pot merge pentru recoltări. Probele se transportă la București și se interpretează la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, a declarat dr. Adriana Ciuvică, manager al proiectului, doctor în științe medicale.

Finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, SCCUT este un program complex, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 femei.

Anual, peste 1.800 de femei din România mor, ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare de-cât media UE-27, iar rata mortalităţii de peste 4 ori mai mare. Incidența poate fi însă redusă cu până la 80% ca urmare a programelor de screening la nivel populațional, însă în România atât depistarea timpurie, cât şi prevenţia rămân la un nivel foarte redus, în special în rândul grupurilor vulnerabile, se arată în comunicat.

SUUB a fost dotat cu un ecograf performant și un ventilator de suport respirator

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe