Newsflash
Cultură

Informaţii utile, dar fără diacritice

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mar. 27 2014
Informaţii utile, dar fără diacritice
   Psoriazisul este una din cele mai frecvente boli cronice sistemice. Recent, la Editura Etna, a apărut cartea semnată de dr. Simona Liana Soare, despre Artropatia psoriazică. Din „prefata“ (prefaţă, cel mai probabil), aflăm că lucrarea îşi propune descrierea acestei afecţiuni ca o entitate distinctă în cadrul bolii psoriazice. Cartea este structurată în 12 capitole şi tratează patogeneza, anatomia patologică, manifestările clinice şi paraclinice, diagnosticul, evoluţia, prognosticul, comorbidităţile şi tratamentul artropatiei psoriazice. Aceasta este o boală autoimună multigenică, implicând ţesutul sinovial, sediile enteziale şi tegumentul; în mecanismul de producere, rolul central îi revine limfocitului T CD8. Depistarea afectării articulare (prin examinarea clinică, IRM) cât mai precoce este importantă pentru instituirea tratamentului adecvat, agresiv, care să prevină dizabilitatea. Sunt prezentate recomandările EULAR (Liga europeană contra reumatismului) pentru managementul pacienţilor cu această boală. Mijloacele terapeutice includ: antiinflamatoare nesteroidiene şi steroidiene; medicamente care modifică evoluţia bolii – metotrexat, sulfasalazină, ciclosporină, leflunomidă; agenţi biologici anti-TNF – infliximab, adalimumab, etanercept, certolizumab, golimumab, ustekinumab; fototerapie; terapie fizică.
     Autoarea subliniază faptul că bolnavii cu psoriazis, artrită psoriazică au comorbidităţi; trebuie identificaţi cei cu risc pentru tulburări metabolice şi cardiovasculare, în vederea corectării factorilor de risc şi tratării afecţiunilor asociate. În plus, trebuie acordată atenţie impactului psiho-social al bolii, intervenţiilor psihologice, în special celor cognitiv-comportamentale. Nu există până în prezent un consens între medicul de familie, dermatolog, reumatolog, ortoped şi specialistul în recuperare medicală, privind algoritmul de diagnostic şi tratament al acestor pacienţi, de aceea este necesară înfiinţarea unei echipe multidisciplinare.
    Volumul include şi două prezentări de caz, precum şi o bogată ilustraţie, constând în grafice, scheme, dar şi fotografii din cazuistica Clinicii Dermatologie de la Spitalul Elias, puse la dispoziţia autoarei de prof. dr. Călin Giurcăneanu.
    Din păcate, lectura este „bruiată“, atenţia cititorului este deturnată de multe greşeli, deranjante, din care semnalez lipsa masivă a diacriticelor, începând cu titlul de pe pagina de gardă, continuând cu prefaţa, multe din ilustraţii, lipsa unor litere din cuvinte, apoi prezenţa excesivă şi inutilă a cratimelor (de exemplu cardio-vasculare, atero-scleroză, reflexo-terapie, gluco-corticoizi, intra-muscular, anti-inflamator şi lista continuă), cacofonii (multigenică care), utilizarea vechiului RMN (în loc de IRM), a „englezitelor“ chimerici (în loc de himerici), entesial (corect entezial) – toate acestea dau impresia de grabă, crasă neglijenţă şi lipsă de respect faţă de ci­titori. Cu siguranţă, persoana responsabilă de corectură nu şi-a făcut deloc bine treaba... Dar redactorii (chiar doi la  număr)? Şi e vorba de o cărticică A5, cu doar 118 pagini. O bilă neagră pentru editură. Care, citez din pagina 2, „a fost infiintata in anul 2001 şi publica mai ales carte medicala. Din anul 2006 a fost acreditata de catre Colegiul Medicilor din Romania si de catre Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior, pozitia 241. Editura e afiliata la…“, nu mai continui, că sigur vă e greu să citiţi aşa „peltic“! La o carte nu contează doar informaţia, ci şi modul în care este prezentată aceasta.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe