Newsflash
Internaționale

Infecţiile bacteriene, a doua cauză de deces la nivel mondial

de L. Budin - nov. 23 2022
Infecţiile bacteriene, a doua cauză de deces la nivel mondial

Stafilococul auriu este „principala cauză bacteriană de deces în 135 de ţări”, se precizează în cercetarea publicată în The Lancet.

Studiul a selectat aproximativ treizeci de bacterii şi a evaluat numărul de decese asociate acestora, informează AFP și Agerpres.

Bacterii-wikimedia
Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Evaluările au fost realizate în cadrul Global Burden Of Disease Report (GBDR), un program vast de cercetare, în care sunt implicaţi mii de cercetători din majoritatea ţărilor lumii.

„Decesele asociate acestor bacterii constituie a doua cauză de deces la nivel mondial”, după bolile cardiovasculare, au concluzionat autorii studiului.

Cu 7,7 milioane de decese asociate infecţiilor bacteriene, unul din opt decese poate fi atribuit acestora, chiar dacă aceste cifre datează din 2019, anterior pandemiei de COVID-19.

Dintre cele treizeci de bacterii selectate, cinci sunt responsabile pentru mai mult de jumătate dintre decese: stafilococul auriu (Staphylococcus aureus), E. coli (Escherichia coli), pneumococul (Streptococcus pneumoniae), bacilul Friedlander (Klebsellia pneumoniae) şi bacilul piocianic (Pseudomonas aeruginosa).

Stafilococul auriu este „principala cauză bacteriană de deces în 135 de ţări”, se precizează în studiu.

La persoanele cu vârsta sub 5 ani, însă, infecţiile pneumococice sunt cele care s-au dovedit a fi o cauză importantă a mortalității.

Rezultatele studiului arată că infecţiile bacteriene reprezintă o prioritate urgentă în materie de sănătatea publică, spun cercetătorii. Ei au solicitat intensificarea eforturilor pentru prevenirea infecţiilor, o mai bună utilizare a antibioticelor - în special pentru evitarea fenomenelor de rezistenţă - şi o utilizare mai eficientă a vaccinării.

Colaborare între IOB și Istituto Nazionale dei Tumori din Milano

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe