Newsflash
Hi-tech & Gadgets

O aplicație care detectează icterul la bebeluși ar putea preveni decesul micuților

de Florentina Ionescu - mar. 3 2020
O aplicație care detectează icterul la bebeluși ar putea preveni decesul micuților

Potrivit unui studiu pilot care este realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) și cei de la University College Hospital (UCLH), o aplicație pentru smartphone ar ajuta la screeningul pentru icter.

Aplicația le permite utilizatorilor să verifice prezența icterului la nou-născuți prin realizarea unei simple fotografii a ochilor micuților și ar putea fi o metodă eficientă și deloc costisitoare pentru a depista această afecțiune.

aplicatie-telefon-icter-bebelusi

Studiul a fost publicat recent în revista PLOS ONE și a arătat că o nouă metodă de screening poate să cuantifice prezența transformării de la nivel ocular (în icter, albul ochilor bebelușilor capătă culoarea galbenă).

Metoda folosește imaginile realizate cu camera unui telefon inteligent și poate fi foarte eficientă, scrie medicalxpress.com, detectând formele mai grave de icter.

În multe țări ale lumii, explică autorul senior al cercetării, dr. Terence Leung, moașele și asistentele medicale se bazează doar pe propriul văz pentru a evalua icterul bebelușilor. Chiar și așa, metoda aceasta nu este una infailibilă, mai ales în cazul nou-născuților care au pielea mai închisă la culoare.

„Metoda noastră bazată pe utilizarea smartphone-ului oferă un verdict mai substanțial, asigurând personalul medical că acele cazuri grave de icter nu trec neobservate. Deși acum așteptăm dovezile unui trial mai mare, noi credem că această metodă, folosită ca aplicație pentru smartphone, ar putea să ajute la prevenirea deceselor la nou-născuți cauzate de icterul sever, la nivel mondial”, a declarat dr. Terence Leung.

Ce caracteristici are aplicația

În cadrul acestui studiu, fotografiile făcute cu smartphone-ul au fost efectuate la nivelul ochilor, la cercetare fiind incluși 37 de nou-născuți de la UCLH, cărora li s-au recomandat teste de sânge pentru a determina nivelul de bilirubină în sânge. Aceste imagini au fost apoi procesate, pentru a îndepărta efectele luminii din fundal, iar nuanța de galben a ochilor a fost cuantificată, pentru a se putea prezice nivelul de bilirubină din sânge.

Aceste informații au fost apoi comparate cu rezultatele testelor de sânge. Metoda a identificat cu succes, scrie presa străină, toate cazurile la care tratamentul ar fi fost necesar în mod normal, iar în același timp, aplicația a identificat cazurile de icter care nu necesitau tratament în 60% dintre bebeluși. Aceasta este o rată de succes comparabilă cu cea a altor dispozitive extrem de scumpe recomandate pentru a fi folosite de moașe în UK.

Un trial mai mare în privința acestei noi metode de screening se desfășoară în prezent în Ghana și la acest studiu participă peste 500 de bebeluși.

 


Notă autor:

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe