Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Ascultă inimi de la distanță

de Stud. Andra-Elena DUMITRANA - aug. 28 2015
Ascultă inimi de la distanță
Dezvoltarea telemedicinii în România a început timid, dar l-a făcut, totuși, pe Raed Arafat să afirme, anul trecut, la o conferință, că „suntem poate prima țară din Europa, dacă nu din lume, care este foarte bine pusă la punct și încă în dezvoltare“. Aveam atunci mai mult de 1.200 de ambulanțe de tip B capabile să furnizeze informații de pe teren și încă 85 ce urmau să fie dotate cu tehnologie nouă. Totuși, dacă v-ați găsi colegul la calculator, navigând pe internet, cu un set de căști la urechi, tot ați ridica cel puțin o sprânceană a nedumerire. Iar dacă v-ar spune că ascultă live zgomotele cardice sau suflurilepulmonare ale unui pacient aflat în partea cealaltă a țării, sigur le-ați ridica pe ambele.
AMD Global Telemedicine este un pionier în tehnologie pentru telemedicină, de mai bine de 23 de ani. Au creat recent stetoscopul Interactiv AMD-3750, primul stetoscop digital care permite și personalului medical aflat la distanță să audă sunetele și să regleze, cu ajutorul programului software AGNES Interactive telemedicine, gama de frecvență și volumul acestora. Conexiunea la calculator a stetoscopului se face ușor, prin USB, iar interacțiunea membrilor personalului este posibilă datorită unei platforme online extrem de accesibile.
Stetoscopul recepționează informațiile și apoi le transmite celor doi utilizatori echipați cu câte un set de căști. Nu există taxe pentru hosting, pentru utilizatori sau medici, ci doar o unică taxă pentru licență ce trebuie achitată de instituția de unde sunt emise informațiile.
Videoconferința se face „point to point“: implică doi participanți aflați în locuri diferite, dar difuzarea este mult mai puțin afectată de întârziere decât prin alte mijloace. Astfel, putem spune că specialiștii au posibilitatea de a fi în două locuri în același timp.
Ora de aur de care vorbim în medicină pentru a desemna un caz urgent se transformă, nu de puține ori, în minute de aur, dată fiind suprasocilitarea echipelor medicale. De aceea, soluțiile oferite de telemedicină, pe lângă faptul că dau o nuanță aproape filozofică ideii de prezență, sunt de departe inovații salvatoare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe