Newsflash
Cultură

Hepatologia: săptămâni în care se întâmplă decenii

de Dr. Mariana MINEA - mai 20 2014
Hepatologia: săptămâni în care se întâmplă decenii
   „Sunt decenii în care nu se întâmplă nimic; şi sunt săptămâni în care se întâmplă decenii.“ Citatul îi aparţine lui Vladimir Ilici Lenin şi se referă la revoluţia bolşevică. Journal of Hepatology îl readuce în atenţie în numărul din martie, prin editorialul semnat de Scott Friedman, pentru a marca revoluţionarele progrese înregistrate în hepatologie. După mai bine de zece ani în care cercetările privind tratamentul hepatitei virale C complementar celui bazat pe interferon au cunoscut doar progrese minore, recentele aprobări ale terapiilor orale (sofosbuvir şi simeprevir) dau startul a ceea ce pare a fi o eră nouă, a tratamentelor lipsite de interferon, care vor salva numeroase persoane intolerante la interferon şi care oferă promisiunea vindecării a peste 90% din pacienţii cu genotip 1. Un studiu citat de revistă, realizat de Younossi şi colab., subliniază încă un avantaj al acestei descoperiri. Comparând raportul cost-eficienţă la două grupuri de pacienţi – cei trataţi cu triplă-terapie bazată pe interferon (interferon, ribavirină şi telaprevir sau boceprevir) şi cei trataţi doar cu terapii orale –, rezultatele sunt net favorabile folosirii terapiilor orale la toţi pacienţii cu HCV, faţă de tripla terapie.
   Tot în numărul din martie am remarcat un studiu despre creşterea nivelului de lactat la nivel cerebral în insuficienţa hepatică cronică, implicată în patogeneza edemului cerebral în absenţa encefalopatiei portale. Într-un alt studiu, semnat de cercetători italieni şi greci, se arată că aderenţa crescută la dieta mediteraneană pare să aibă efect protector împotriva carcinomului hepatocelular, inclusiv la pacienţii infectaţi cu virus hepatitic B şi/sau C, la aceştia din urmă aderenţa mai degrabă scăzută nepermiţând obţinerea unor date statistice semnificative.
   La capitolul „Transplant“, ne-a atras atenţia un articol din secţiunea de materiale speciale dedicat beneficiilor transplantului hepatic în insuficienţa hepatică acută în cazurile atent selecţionate. Iar numărul din aprilie al aceleiaşi reviste prezintă rezultatele unui prim studiu privind transplantul de grefe hepatice obţinute de la donori în moarte cardiacă şi menţinute viabile cu ajutorul perfuziei şi oxigenării mecanice în condiţii de hipotermie (HOPE). Studiul, ce aparţine unei echipe din Zürich coordonate de Philipp Dutowski, indică faptul că transplantarea de fragmente hepatice obţinute în aceste condiţii este uşor de realizat şi oferă rezultate bune pe termen scurt şi lung, dând astfel o posibilă soluţie la problema numărului mic de donatori de ficat.
   Tot numărul din aprilie al revistei ne prezintă date epidemiologice privind infecţia cu virus hepatitic C în Statele Unite, în urma unui studiu realizat în perioada 2001–2010. Astfel, aproximativ 2,3 milioane de persoane erau infectate cronic cu virus hepatitic C în SUA în 2010, dintre ele, majoritatea cazuri deja diagnosticate, mai degrabă decât cazuri noi. Prevalenţa este în scădere faţă de 2001, dar stabilă faţă de 2006.
   De asemenea, o echipă din Hong Kong analizează valoarea spectroscopiei de rezonanţă magnetică nucleară cu ioni de fosfor în evaluarea steatozei hepatice non-alcoolice (NASH); metoda are o valoare diagnostică bună pentru depistarea NASH, ca alternativă la metoda de aur – biopsia hepatică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe