Newsflash
OPINII

Haosul nivelării din colhozurile spitaliceşti

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - mai 23 2012
Haosul nivelării din colhozurile spitaliceşti
     Reconstruirea unei societăţi nu este posibilă fără contribuţia tuturor. Pentru a crea, însă, trebuie ca lucrurile să fie gândite şi înţe­lese. Să ne limităm la o mică grădină: a o aban­dona, fie şi un singur sezon, înseamnă că va fi năpădită de buruieni. Obraznice şi viguroase, acestea pun stăpânire pe tot, sufocând plantele nobile, care vor degenera de la o generaţie la alta şi vor dispărea. Înving definitiv buruienile… Ca plantele nobile sunt creatorii de ştiinţă, tehnică ori arte, oameni care pot fi modele pentru alţii. Grădina trebuie lucrată.
     Este necesară şi o ierarhie clară a promovării valorilor. Comunismul a încurcat borcanele, cizmarul putând controla şi comanda un colectiv medical, iar croitoreasa – o trupă de teatru… A fost un nefiresc pe care societatea nu l-a putut digera niciodată. Dar acea gândire a avut seminţe care s-au împrăştiat şi iată că încă răsar modele organizatorice şi sociale cu această origine. Chiar dacă – aparent – nu mai au aceeaşi virulenţă, pe termen lung au efecte la fel de devastatoare. Cum a fost nivelarea oamenilor, aşa este şi actuala lipsă de ierarhie a valorilor. În domeniul sanitar, asistăm la subordonări nefireşti ale autorităţilor profesionale. Bazele clinice ale învăţământului medical universitar românesc sunt conduse într-un mod mai discreţionar decât oricând (cu excepţiile care confirmă regula) de către numiţi politic, care deseori nici nu sunt medici dar… dau lecţii medicilor. Şi cu toţii depind de deciziile consilierilor municipali, care se pricep la multe, la medicină… ca la fotbal.
     Factori de decizie din afara sistemului hotărăsc, astfel, „rezolvarea“ problemelor actuale şi dezvoltarea bazelor clinice. Or, performan­ţele medicale ale acestor centre metodologice (termen ce trebuie reintrodus în lege şi concretizat) şi performanţele educative ale învăţământului universitar depind de corecta şi continua dezvoltare a acestor baze clinice. Nicăieri – în lumea democratică şi civilizată – un centru medical şi universitar nu este supus puterii de decizie a unor factori neprofesionali, ci are deplina libertate de a-şi decide soarta de moment şi viitorul, iar în fruntea sa stă întot­dea­una cel mai calificat, cel mai bun profe­sionist. La noi, actuala nivelare de sorginte proletcultistă, la nivelul secţiilor clinice, este doar o subordonare a învăţămân­tului univer­sitar medical faţă de reţeaua de bază. Aceasta induce confuzia valorilor şi impunerea imposturii ca valoare autentică…
            Dacă dorim progres în medicină, atunci trebuie să acordăm întâietate învăţământului, care formează specialiştii, iar pentru aceasta bazele clinice trebuie despărţite de reţeaua de bază. Este necesară revenirea la statutul de clinică universitară, renunţând la post-prole­tara „secţie clinică“. Se pot reda, astfel, învăţă­mântului universitar demnitatea şi consideraţia de care are nevoie, iar fiecărei specialităţi – unităţile necesare pentru a implementa politici şi programe naţionale. Este absolut necesară ieşirea din haosul şi confuzia nivelării. Actualele „colhozuri spitaliceşti“ nu au adus vreun progres şi nu au dovedit niciun avantaj.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe