Cartea Dieta
în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr a
fost elaborată de prof.
dr. Viorel Șerban,
membru titular al Academiei de Științe Medicale, medic primar de
diabet, nutriție și boli metabolice, cu supraspecializare în
diabet pediatric, împreună cu dr.
Florentina Fiera,
medic primar în aceeași specialitate, la Centrul Medical de
Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare
Buziaș, județul Timiș. Motivul acestei inițiative a fost
necesitatea de a pune la dispoziția tinerilor diabetologi (rezidenți
și specialiști) și pediatri, a dieteticienilor și a
nutriționiștilor, precum și a unor grupe de tineri pacienți și
de părinți ai unor copii bolnavi un material nou, practic,
inteligibil și coerent, privind alimentația dietetică în diabetul
zaharat tip 1 al copilului și tânărului.
În introducerea cărții, se insistă
asupra necesității dietei (fără care, orice succes terapeutic
este o speranță deșartă), măsură terapeutică importantă, care
contribuie, alături de insulinoterapie (indispensabilă) și de
celelalte (activitatea fizică, educația medicală specifică și
automonitorizarea glicemică), la obținerea unui control glicemic
cât mai bun. În continuare, se afirmă că alimentația copilului
și tânărului cu diabet zaharat tip 1 trebuie să fie doar parțial
diferită de a semenilor lor, de aceeași vârstă, dar fără diabet
(deoarece se bazează pe aceleași principii ale alimentației
sănătoase), că ea trebuie individualizată în raport cu mai mulți
factori, că se modifică prin înaintarea în vârstă și că se
adaptează în funcție de existența sau absența complicațiilor și
a unor boli asociate.
Cartea este structurată în două
părți, cele zece capitole fiind urmate de anexe practice. La
început, autorii se referă la compoziția alimentelor (nutrienții,
cu referire specială la glucide: tipuri, ponderea lor în
alimentație, conținutul în glucide al unor alimente, indexul și
încărcătura glicemică, calculul aportului de glucide, raportul
insulină/glucide; lipide – inclusiv despre margarine; proteine;
fibre alimentare; sare și aport de lichide; îndulcitori). Urmează
descrierea alimentelor de bază (pâine, paste făinoase, cereale,
lapte, legume, fructe, carne, pește) și câteva noțiuni privind
alimentele permise cu prudență (zahăr, dulciuri cu zahăr sau
glucoză, pizza, alimente „dietetice”, produse fast-food).
În continuare,
se oferă indicații necesare întocmirii dietei: calculul
necesarului caloric prin formule matematice, importanța cântăririi
alimentelor, abordarea meal
planning-ului
(orarul de masă, repartiția alimentelor, în special a glucidelor,
pe mese principale și gustări, dieta sugarilor și a copiilor
mici).
În prima anexă sunt expuse exemple
de diete cu 1.200, 1.400, 1.600, 1.800 și 2.000 kcal, cu menționarea
cantităților de macronutrienți, din care se poate învăța modul
practic de întocmire, într-un anumit caz. În anexa II, se găsesc
exemple de dietă, cu repartiția, pe mese, a glucidelor. În anexa
III, sunt rețete de pregătire a unor feluri de mâncare, iar în
anexa IV – nomograme internaționale pentru interpretarea stării
de nutriție a pacienților cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de
ani, fete și băieți.
În final, se poate afirma că
această carte, cu valențe predominant practice, scrisă într-un
stil clar, didactic, vine, într-adevăr, în sprijinul grupurilor
profesionale menționate și al pacienților, oglindind o bogată
experiență personală, acumulată în urma unei îndelungate
cariere profesionale, în instituții medicale de înalt nivel.