Newsflash
Cultură

Ghid practic pentru alimentația copiilor cu diabet tip 1

de Conf. dr. Adrian VLAD - mar. 17 2017
Ghid practic pentru alimentația copiilor cu diabet tip 1
     Cartea Dieta în diabetul zaharat tip 1 la copil și tânăr a fost elaborată de prof. dr. Viorel Șerban, membru titular al Academiei de Științe Medicale, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice, cu supraspecializare în diabet pediatric, împreună cu dr. Florentina Fiera, medic primar în aceeași specialitate, la Centrul Medical de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare Buziaș, județul Timiș. Motivul acestei inițiative a fost necesitatea de a pune la dispoziția tinerilor diabetologi (rezidenți și specialiști) și pediatri, a dieteticienilor și a nutriționiștilor, precum și a unor grupe de tineri pacienți și de părinți ai unor copii bolnavi un material nou, practic, inteligibil și coerent, privind alimentația dietetică în diabetul zaharat tip 1 al copilului și tânărului.
   În introducerea cărții, se insistă asupra necesității dietei (fără care, orice succes terapeutic este o speranță deșartă), măsură terapeutică importantă, care contribuie, alături de insulinoterapie (indispensabilă) și de celelalte (activitatea fizică, educația medicală specifică și automonitorizarea glicemică), la obținerea unui control glicemic cât mai bun. În continuare, se afirmă că alimentația copilului și tânărului cu diabet zaharat tip 1 trebuie să fie doar parțial diferită de a semenilor lor, de aceeași vârstă, dar fără diabet (deoarece se bazează pe aceleași principii ale alimentației sănătoase), că ea trebuie individualizată în raport cu mai mulți factori, că se modifică prin înaintarea în vârstă și că se adaptează în funcție de existența sau absența complicațiilor și a unor boli asociate.
   Cartea este structurată în două părți, cele zece capitole fiind urmate de anexe practice. La început, autorii se referă la compoziția alimentelor (nutrienții, cu referire specială la glucide: tipuri, ponderea lor în alimentație, conținutul în glucide al unor alimente, indexul și încărcătura glicemică, calculul aportului de glucide, raportul insulină/glucide; lipide – inclusiv despre margarine; proteine; fibre alimentare; sare și aport de lichide; îndulcitori). Urmează descrierea alimentelor de bază (pâine, paste făinoase, cereale, lapte, legume, fructe, carne, pește) și câteva noțiuni privind alimentele permise cu prudență (zahăr, dulciuri cu zahăr sau glucoză, pizza, alimente „dietetice”, produse fast-food).
   În continuare, se oferă indicații necesare întocmirii dietei: calculul necesarului caloric prin formule matematice, importanța cântăririi alimentelor, abordarea meal planning-ului (orarul de masă, repartiția alimentelor, în special a glucidelor, pe mese principale și gustări, dieta sugarilor și a copiilor mici).
   În prima anexă sunt expuse exemple de diete cu 1.200, 1.400, 1.600, 1.800 și 2.000 kcal, cu menționarea cantităților de macronutrienți, din care se poate învăța modul practic de întocmire, într-un anumit caz. În anexa II, se găsesc exemple de dietă, cu repartiția, pe mese, a glucidelor. În anexa III, sunt rețete de pregătire a unor feluri de mâncare, iar în anexa IV – nomograme internaționale pentru interpretarea stării de nutriție a pacienților cu vârsta cuprinsă între 2 și 20 de ani, fete și băieți.
   În final, se poate afirma că această carte, cu valențe predominant practice, scrisă într-un stil clar, didactic, vine, într-adevăr, în sprijinul grupurilor profesionale menționate și al pacienților, oglindind o bogată experiență personală, acumulată în urma unei îndelungate cariere profesionale, în instituții medicale de înalt nivel.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe