Newsflash
Cultură

Fuga de la Chișinău la București

de Candid STOICA - feb. 10 2023
Fuga de la Chișinău la București

Teatrul Naţional din Chișinău ne-a făcut o excelentă surpriză prezentând pe scena Naţionalului bucureștean piesa „Fuga” de Bulgakov într-o nouă viziune, intitulată „Capcana”.

main_capcana-6

        Numele lui Mihail Bulgakov a ajuns în România după anul 1972, când Editura Minerva a publicat capodopera sa „Maestrul și Margareta”. În 1995, regizoarea Cătălina Buzoianu a montat „Fuga” la Teatrul de Comedie, cu Ștefan Iordache în rolul lui Hludov, cu o distribuţie impresionată.

        Spectacolul de acum trezește o mare surpriză prin asemănările ce există între vremea războiului civil din 1918 și actualul război din Ucraina. Regizat de Petru Hadârcă, după un scenariu propriu, „Capcana” impresionează prin duritatea cu care urmărește evenimentele sângeroase pe care le comit atât gardiștii albi (ofiţeri superiori), cât și elementele bolșevice care vor să-i alunge definitiv din ţară.

        Povestea începe șocant, cu celebrul telefon primit într-o noapte de Bulgakov de la Stalin, care îl întreabă dacă vrea să emigreze și de ce vrea să o facă. În urma telefonului, este angajat secretar literar la Teatrul de Artă. Are însă în continuare mari probleme cu cenzura privind piesele sale, de aceea, în cele din urmă, decide să părăsească ţara.

        Spectacolul impresionează mai ales prin jocul actoricesc magistral pe care-l face Emil Gaju în rolul lui Roman Hludov, dar și prin scenele dintre generalul Cearnota (Anatol Durbală) și Liuska (Angela Ciobanu) și cele dintre Serghei Golubkov (Alexandru Pleșca) și Serafima Vladimirovna (Corina Rotaru). Alte prezenţe excelente sunt cea a lui Paramon Korzukhin (Ion Mocanu), cea a șefului de gară (Petru Oistric), a secretarei de la teatru (Doriana Zubcu-Marginean) și a dansatoarei în roșu (Olesea Sveclă).

        E de neuitat scena cu masa lungă, la capetele căreia se află șeful armatei albe (Dan Melnic) și Roman Hludov. Brusc, războiul civil din „Fuga” lui Bulgakov rimează cu războiul lui Putin din Ucraina zilelor noastre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe