Newsflash
Cultură

Fragmente de viață

de Dr. Raluca BULEA - ian. 11 2016
Fragmente de viață
     Institutul Balassi ne-a oferit, de-a lungul timpului, o serie de întâlniri fotografice cu totul speciale, aducând la București lucrări ale unor artiști maghiari ce reprezintă nume emblematice ale acestei arte în plan internațional. Dacă în trecut am putut admira imaginile surprinse de Brasaï, Kertész sau Capa, de această dată, pentru a marca ziua națională a Ungariei, îl descoperim pe Imre Kinszki (1901–1945). Este un fotograf maghiar cu origini evreiești, care a cunoscut faima în timpul vieții atât în străinătate, cât și în țara natală, unde a fost activ în organizațiile de fotografi, dar și în periodicele vremii, cu eseuri tehnice, literare și filosofice.
     Inițial, Kinszki și-a dorit să ajungă medic, dar nu a reușit să își finalizeze studiile din cauza restricțiilor impuse în acea perioadă la Budapesta pentru studenții evrei. Astfel a ajuns să se întoarcă spre fotografie, în timp ce își câștiga existența ca arhivar, și să își vadă lucrările promovate în prestigioase publicații internaționale precum National Geographic și American Photography. Foarte pasionat de această artă ce începuse ca un hobby, a inventat în 1930 o cameră foto specială pentru imortalizarea a ceea ce numim astăzi imagini macro, cu detalii fine surprinse împrejurul nostru.
    Susținător al modernismului în fotografie, fondator al Grupului fotografilor moderni din Ungaria (1937), Kinszki și-a îndreptat atenția spre viața urbană, între lucrările sale numeroase surprinzând scene ce dau mărturie despre cotidianul din Budapesta interbelică, fără să cadă însă în banalitate. Mai mult decât atât, el a experimentat noi moduri de a fotografia, din dorința de a surprinde instantanee nocturne, și a imortaliza mișcarea pe peliculă.
     Din păcate, viața lui s-a sfârșit în mod tragic, pe drumul spre lagărul de concentrare de la Sachsenhausen, însă, mulțumită soției și fiicei lui, care au reușit să supraviețuiască terorii naziste, o parte din negativele fotografiilor sale s-au păstrat și, după decenii de tăcere, au ajuns să fie din nou expuse, cunoscute. Unele dintre imagini se regăsesc în prezent în colecțiile marilor muzee ale lumii.
     La fel ca mulți dintre artiștii cărora le-a fost contemporan, și Kinszki a fost atras de linii și unghiuri, decuparea din cadre largi a unor „frânturi“ (așa cum de altfel se intitulează și expoziția de față), care să transmită un mesaj vizual și emoțional diferit de cel al întregului și să determine privitorul să își concentreze atenția asupra unor aspecte și detalii ce puteau să scape la o vedere de ansamblu. Acest demers este facilitat și de perspectiva inedită din care fotografiază. Fereastra biroului său de arhivar devine punct de observație a vieții din stradă, și prilej de găsire și explorare a unor soluții tehnice inedite.
     A fost, de asemenea, atras de jocul luminii și al umbrelor și de efectele, uneori spectaculoase, de contre-jour, fapt evident și în câteva dintre imaginile prezente acum la București. Nu în ultimul rând, siluetele umane sunt cele care spun povești și aduc viața în fotografii, indiferent dacă sunt abia vizibile în depărtare sau dacă apar în prim-plan, invitându-ne la exerciții de imaginație în încercarea de a ne transpune în epoca în care au trăit, au sperat și au visat la zile mai bune.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe