Newsflash
ACTUALITATE

Focus pe medicina stilului de viaţă

de Dr. Ioan Hanes - ian. 26 2024
Focus pe medicina stilului de viaţă

ELMO a publicat definiţia europeană a medicinei stilului de viaţă, diferită de cea din Statele Unite. Aceasta consideră sănătatea sexuală și pe cea a mediului ca fiind abordări necesare în prevenţia și tratamentul bolilor cronice.

Conceptul de medicina stilului de viaţă a luat naștere în Statele Unite. Se referă la prevenţia, tratamentul și, uneori, remisia bolilor cronice legate de modul de viaţă. Este vorba de obezitate, diabet zaharat de tip 2, steatoză hepatică, hiperlipidemie, unele cancere etc. European Lifestyle Medicine Organisation (ELMO) este singura organizaţie din Europa care promovează acest concept modern și care organizează anual un congres în acest domeniu.

În calitate de coordonator al programului știinţific din cadrul congresului de anul trecut (10-12 noiembrie – Universitatea Semmelweis, Budapesta), am continuat tradiţia meselor rotunde. Acestea s-au axat pe principalele intervenţii privind stilul de viaţă și care au importanţă clinică: nutriţie mediteraneeană, activitate fizică, sănătate mintală și comportamentală. Au fost prezentate și actualele direcţii din medicina modernă: sănătatea cardiometabolică, cancerul și inflamaţia cronică.

Cum îmbătrânim sănătos

Recent, Consiliul știinţific al ELMO a aprobat definiţia europeană a medicinei stilului de viaţă. Aceasta se deosebește de cea americană prin faptul că tratează sănătatea sexuală și pe cea a mediului ca abordări necesare în prevenţia și tratamentul bolilor cronice. 

Discuţiile despre cele două au suscitat un interes crescut datorită relaţiei tot mai clare, de exemplu, între infertilitate și mod de viaţă sau între schimbările climatice și agravarea bolilor cardio-respiratorii. Din ţara noastră au fost prezenţi prof. dr. Doina Todea (UMF Cluj-Napoca), și dr. Anca Hâncu, secretar general al ELMO în România.

Profesorul Michel Poulain (Université Catholique de Louvain, Belgia), fondator al conceptului Blue Zones, și-a prezentat concluziile legate de cum să îmbătrânim sănătos: prin mișcare zilnică, alimentaţie preponderent mediteraneeană, apartenenţa la o comunitate, integrarea vârstnicilor în viaţa familiei sau având un sens în viaţă, prin muncă sau spiritualitate. Pe lângă zonele albastre cunoscute, ne-a prezentat cea mai nouă regiune pe care a descoperit-o. Este vorba despre Insula Martinica, regiune care va face parte din comunitatea geografică unde trăiesc cei mai mulţi centenari sănătoși.

Prof. Michel Poulain

Lipsă din curriculumul medical

În cadrul consultaţiilor medicale constatăm că este o nevoie tot mai mare de informaţii legate de stilul de viaţă. Din păcate, în curriculumul medical din facultăţi găsim foarte puţine informaţii despre nutriţie practică, medicină culinară, somnologie, activitate fizică prin conceptul exercise is medicine sau noţiuni de sănătate sexuală.

Prof. dr. Beth Frates (Harvard – SUA), președinta American College of Lifestyle Medicine, a prezentat ultimele evoluţii despre integrarea în curriculumul celor mai prestigioase universităţi medicale americane a conceptului de medicina stilului de viaţă, dar și în ceea ce privește întrebările din cadrul examenului USMLE 1 (United States Medical Licensing Examination – n. red). Dr. Laszlo Babai, reprezentant ELMO în Ungaria, a anunţat că, începând din anul universitar 2024-2025, medicina stilului de viaţă va fi o specialitate nouă și va face parte din pregătirea obligatorie a viitorilor rezidenţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe