Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Finanțare pentru soluțiile medicale pentru îngrijirea ochilor și a vederii

de Florentina Ionescu - feb. 15 2021
Finanțare pentru soluțiile medicale pentru îngrijirea ochilor și a vederii

Rețeaua EIT Health lansează programul de finanțare și accelerare Wild Card 2021, dedicat soluțiilor medicale pentru îngrijirea ochilor și a vederii sau managementul durerii.

Anul acesta, EIT Health (o rețea europeană formată din companii de top, universități, centre de cercetare și dezvoltare, spitale și institute medicale) lansează pentru a patra oară programul Wild Card.

EIT-Health-hackathon

Scopul programului este de a găsi companii din domeniul sănătății care dezvoltă soluții inovatoare în două domenii medicale: îngrijirea ochilor și a vederii și managementul durerii, se arată într-un comunicat remis redacției.

La finalul competiției, două echipe vor primi până la 1,5 milioane de euro în finanțare „non-dilutive” (fără alocare de părți sociale) și doi ani de sprijin din partea organizației. Aplicația este deschisă până la 15 martie 2021 pentru inovatorii din Europa, inclusiv țările vizate de clusterul EIT Health InnoStars (Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia) și regiunile din Schema de Inovare Regională EIT Health RIS, printre care și România.

Căutarea unor soluții pentru persoanele cu probleme de vedere

La nivel european, se estimează că sunt peste 30 de milioane de nevăzători sau persoane cu deficiențe de vedere. În medie, 1 din 30 de europeni suferă de pierderea vederii. Această problemă se agravează la persoanele în vârstă, unde 1 din 3 persoane cu vârsta peste 65 de ani se confruntă cu această problemă (1).

Mai mult, în Europa, costurile directe de asistență medicală pentru boli oculare sunt estimate a fi mai mari de 18 miliarde de euro pe an, potrivit unui studiu realizat în 11 state membre ale UE (2).

Pentru a sprijini identificarea soluțiilor pentru problemele oculare și de vedere, EIT Health a ales îngrijirea ochilor și a vederii drept una dintre direcțiile vizate în cadrul programului EIT EIT Health Wild Card din acest an.

EIT Health invită inovatori talentați din toată Europa să lucreze la găsirea unei soluții pentru a atenua, preveni și vindeca afecțiunile oculare și tulburările de vedere.

Se oferă finanțare și pentru soluțiile inovatoare pentru gestionarea durerii

Cealaltă direcție vizată în cadrul competiției este managementul durerii. În acest caz, soluțiile trebuie să răspundă nevoii de a atenua suferința provocată de durerile acute și cronice.

Înțelegând cum și de ce este generată durerea într-o varietate de condiții, soluțiile inovatoare pentru gestionarea durerii pot avea un impact cu adevărat semnificativ asupra vieții pacientului.

Parcursul echipelor selectate în cadrul competiției începe cu un hackathon; lansând provocări pe toate planurile, de la formarea echipei, gândirea critică, validarea modelului de afaceri și pitching.

Echipele primesc sprijin prin mentorat și coaching organizațional

În cele din urmă, participanții își vor prezenta soluția către un grup de lideri din industrie pentru a-și asigura un loc în finală, moment în care vor concura pentru investiția EIT Health pentru dezvoltarea companiei și lansarea soluției pe piață.

În urma procesului de selecție, un maximum de două echipe vor primi, timp de doi ani, sprijin continuu de la Managerii de Proiect ai EIT Health, mentorat și coaching organizațional, precum și acces la rețeaua și partenerii EIT Health. În plus, fiecare echipa va primi o finanțare de până la 750.000 de euro anual, timp de doi ani.

„În urma consultărilor cu experți din industrie, am selectat îngrijirea ochilor și a vederii și managementul durerii ca domenii medicale care necesită inovație. Potențialul de a îmbunătăți viața pacienților și a cetățenilor din întreaga Europă și nu numai este în mâinile talentelor care ar putea dezvolta serviciile de sănătate în aceste domenii. Așteptăm cu nerăbdare să întâlnim inventatorii viitorului și să-i sprijinim în demersul de a aduce pe piață noi soluții care pot schimba vieți”, a declarat Jorge Juan Fernández García, Director de Inovație, EIT Health.

Ediția de anul trecut a programului Wild Card

Cele două provocări ale programului EIT Health Wild Card de anul trecut au vizat sănătatea femeii și terapiile digitale. Una dintre echipele sprijinite, spaniolii de MiMARK, se concentrează pe îmbunătățirea preciziei și eficienței diagnosticului pentru cancerul endometrial, în timp ce cealaltă echipă susținută, Orbit din Germania, dezvoltă o soluție de inteligență artificială pentru a permite personalizarea eficientă a tratamentului pentru boala Parkinson.

Pentru mai multe informații despre procesul de aplicare al programului EIT Health Wild Card 2021, puteți să accesați site-ul wildcard.eithealth.eu sau să vă alăturați webinarului Wild Card ce va avea loc pe 16 februarie 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe