Newsflash
Cultură

Festivalul Internațional de Chitară Clasică, la borna 21

de Demostene ŞOFRON - aug. 25 2023
Festivalul Internațional de Chitară Clasică, la borna 21

La Cluj-Napoca are loc, în perioada 29 august - 3 septembrie, Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania. Ediţia de anul acesta se anunţă a fi una ofertantă.

      Ediţia de anul acesta se anunţă a fi una ofertantă atât prin prisma invitaţilor, cât și a numărului de înscriși la cele două concursuri.

Trei sunt palierele de interes ale festivalului desfășurat în sala Studio a Academiei Naţionale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Primele două sunt reprezentate de concursul „Dumitru Capoianu”, nivel avansat de studiu, chitară solo, dar și muzică de cameră cu chitară (șapte categorii de vârstă plus Open), și de concursul „Mihai Babii” exclusiv de chitară solo, deschis tuturor categoriilor de vârstă (șase categorii de vârstă plus Open). Al treilea palier îl constituie recitalurile maeștrilor invitaţi: Artyom Dervoed (Rusia), Irina Kulikova (Ţările de Jos), Máximo Diego Pujol (Argentina). Acestora li se alătură și artiști români din București, Cluj-Napoca, Brăila, Târgu Mureș, Zalău, Iași, Alba Iulia, Bistriţa. I-am lăsat anume la final pe Constantin Andrei (foto) și Ștefan Trifan, ctitori ai Asociaţiei de Chitară Transilvania (cu sediul în Cluj-Napoca) și ai festivalului.

Premiile sunt tentante. Mă refer, în primul rând, la premiul cel mare al concursului „Dumitru Capoianu” – o chitară în valoare de 5.000 de euro, marca lutierului Slavko Mrdalj (Bosnia și Herţegovina). 

Al doilea premiu asupra căruia insist este Trofeul Transilvania, operă a sculptorului clujean Ovidiu Guleș. 

În criteriile pentru acordarea premiilor intră câteva date tehnice, cum ar fi respectarea textului partiturii, realizarea stilistică, calitatea sunetului, acurateţea tehnică, aportul artistic, dar și prezenţa scenică a interpretului. Aceste cerinţe intră în discuţie la fiecare concurs naţional sau internaţional.

La final se impune o menţiune: Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” va fi și gazda unei expoziţii a maestrului lutier Mrdalj. În cadrul acesteia vor fi expuse chitare din mai multe perioade de creaţie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe