Newsflash
Știri

Festivalul George Enescu 2021: program excepțional, durată record

de L. Budin - mar. 10 2021
Festivalul George Enescu 2021: program excepțional, durată record

Festivalul Internațional George Enescu 2021 e programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie. Va avea un program artistic excepțional, susținut de 4.700 de artiști, și se va defășura pe o durată record de 4 săptămâni.

Ediția jubiliară de anul acesta va celebra 140 de ani de la nașterea lui George Enescu. Va oferi publicului cel mai amplu program de lucrări enesciene din istoria sa, 42 la număr, interpretate de artiști români și străini și de orchestre internaționale. 

2021 George Enescu International Festival

Adaptări în pandemie

Spre deosebire de celelalte ediții, cea de anul acesta va trece printr-o serie de transformări și adaptări, pentru a face față provocărilor pandemiei. Cele 66 de concerte sunt organizate în patru serii:

  • Mari Orchestre ale Lumii (concerte desfășurate la Sala Palatului)
  • Concerte și Recitaluri (la Ateneul Român, după amiaza)
  • Muzica Secolului XXI (la Sala Radio)
  • Enescu și Contemporanii (concerte de dimineață, la Sala Auditorium)

Organizatorii au renunțat la seria Concertelor de la Miezul Nopții, care se desfășura tradițional tot la Ateneul Român, pentru a reduce aglomerația în acest spațiu și pentru a permite igienizarea adecvată între concerte și repetiții.

Pe lângă concertele în sală, Festivalul Enescu 2021 va oferi acces la concertele sale și în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view. Este prima oară când Festivalul recurge la acest sistem. Fondurile strânse vor fi folosite pentru a acoperi cheltuieli de organizare și drepturile de proprietate intelectuală ale artiștilor.

Loterie pentru abonamente

Din cauza incertitudinilor legate de situația epidemiologică, e posibil ca programul să sufere unele modificări până în septembrie. Din acest motiv, organizatorii îi roagă pe iubitorii muzicii să înțeleagă că astfel de schimbări vor fi generate doar de situații speciale sau de urgență.

Modul concret în care se va desfășura Festivalul va fi anunțat cel mai probabil în luna mai, iar vânzarea de bilete și abonamente e programată să înceapă în iunie.

Numărul de locuri în sălile de concerte va fi redus. Pentru achiziționarea de abonamente va fi organizată o loterie, conform procedurilor internaționale. Publicul va afla detaliile în luna mai.

Mari orchestre din lume

Iată câteva din cele mai importante elemente din programul festivalului:

  • Cea mai consistentă interpretare a lucrărilor lui George Enescu: 42 de interpretări, inclusiv toate cele 5 simfonii, care vor fi prezente în interpretări ale unor orchestre internaționale.
  • Un „dialog” Enescu-Stravinsky – întrucât anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky. Spre exemplu, Simfonia a 5-a de Enescu (în aranjament final de Pascal Bentoiu) este în program împreună cu două lucrări de Stravinsky prezentate în premieră: „The Flood” (Potopul) și „Les Noces” (Nunta), concert susținut de Orchestra Simfonică Radio Berlin, dirijată de Vladimir Jurowski, și de Corul Filarmonicii Enescu.

Câteva mari orchestre sunt programate în Festival: Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta în gala de deschidere sub bagheta dirijorului Paavo Järvi;  Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani ș.a.m.d.

Două lucrări îl vor avea narator pe Robert Powell, celebru pentru rolul său din filmul lui Franco Zeffirelli, „Jesus of Nazareth”.

Hrană pentru suflet

Muzica nu ne servește doar ca divertisment, ca hrană pentru suflet, ci servește și ca un comunicator foarte important între oameni, așa că în aceste vremuri dificile ale pandemiei, lumea are nevoie de frumusețe, de muzică, de cultură. Lumea are, prin aceasta, nevoie de Festivalul Enescu. Avem nevoie de public, de artiști și de sprijinul autorităților și al tuturor sponsorilor. Vă îndemn să considerați importanța acestui Festival, în special anul acesta, atât din perspectiva istoriei sale ilustre, cât mai ales din perspectiva viitorului culturii în această lume. Pandemia nu va dura pentru totdeauna”, a subliniat Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului, în mesajul său.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe