Newsflash
Internaționale

FDA autorizează un nou medicament pentru Alzheimer

de L. Budin - ian. 9 2023
FDA autorizează un nou medicament pentru Alzheimer

Cercetările au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab, dar și efecte adverse grave.

Autorităţile sanitare din Statele Unite au autorizat un nou medicament pentru Alzheimer - un tratament mult aşteptat, după lipsa de succes a unuia anterior, cu un mecanism similar de acțiune.

alzheimer-batran

Noul tratament, care va fi comercializat de compania farmaceutică Eisai sub numele Leqembi, este recomandat de Agenţia pentru medicamente din SUA (FDA), la pacienţii care nu au ajuns încă într-un stadiu avansat al bolii, informează AFP și Agerpres.

Acest tratament reprezintă un progres important în lupta împotriva bolii care afectează circa 6,5 milioane de americani, au spus reprezentanții FDA într-un comunicat.

Leqembi, al cărui ingredient activ este numit lecanemab, vizează depozitele proteinei beta-amiloid.

Autorizarea FDA se bazează pe rezultatele studiilor clinice care arată că medicamentul reduce plăcile de amiloid. De asemenea, FDA menţionează rezultatele unor studii clinice extinse, publicate recent într-o jurnal ştiinţific.

Realizate pe aproape 1.800 de persoane și având o durată de 18 luni, cercetările au evidenţiat o reducere cu 27% a declinului cognitiv la pacienţii trataţi cu lecanemab, dar și efecte adverse grave: unii pacienţi au suferit hemoragii cerebrale. FDA a inclus un avertisment în acest sens, în informaţiile despre medicament.

Acesta este al doilea tratament pentru Alzheimer aprobat recent de FDA, după Aduhelm în iunie 2021 (care folosea o moleculă numită aducanumab). Lansarea acestuia din urmă nu a avut parte de succesul aşteptat. Autorizarea sa a stârnit controverse, unii experţi criticând lipsa dovezilor privind eficacitatea sa. Utilizarea a fost ulterior limitată la persoanele cu cazuri moderate ale bolii. Un raport recent al Congresului american a criticat preţul său exorbitant.  

Hidratarea optimă poate încetini procesul de îmbătrânire

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe