Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

FDA aprobă talquetamab împotriva MM

de Dr. Mariana MINEA - aug. 18 2023
FDA aprobă talquetamab împotriva MM

Pacienţii cu mielom multiplu (MM) refractar sau recidivant care au trecut prin multiple linii de tratament vor avea în curând la dispoziţie un nou medicament.

Pacienţii cu mielom multiplu (MM) refractar sau recidivant care au trecut prin multiple linii de tratament vor avea în curând la dispoziţie un nou medicament. Este vorba de talquetamab, un anticorp bispecific ce ţintește receptorul GPRC5D. Pentru a fi eligibili, pacienţii trebuie să fi primit cel puţin patru linii de tratament anterior iniţierii noii terapii, inclusiv un inhibitor de proteazom, un agent imunomodulator și un anticorp monoclonal anti-CD38.

Medicamentul a primit aprobare accelerată din partea Administraţiei pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite, după ce anterior i se atribuise statutul de medicament orfan și de terapie „breakthrough”. Talquetamab este disponibil doar în cadrul unei strategii de evaluare și atenuare a riscului, din cauza pericolului de a genera sindrom de eliberare de citokine ameninţător de viaţă și toxicitate neuronală, inclusiv sindrom de neurotoxicitate asociat cu celule efectoare imune. Medicamentul se administrează prin injecţie subcutanată. Printre efectele adverse, sunt menţionate sindromul de eliberare a citokinelor, disgeuzia (senzaţie de gust rău, metalic), afectarea unghială și cutanată, durerea musculoscheletală, rashul, oboseala, disfagia, infecţiile de tract respirator superior și diareea.


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/995358

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe