Newsflash
ACTUALITATE Știri

FABC și Asociația Câștigă Viață, beneficiari ai proiectului internațional BEACON

de Magdalena Tănăsescu - oct. 27 2023
FABC și Asociația Câștigă Viață, beneficiari ai proiectului internațional BEACON

Societatea Americană de Cancer (ACS) a selectat Federarația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) și Asociația Câștigă Viață ca beneficiari ai proiectului internațional BEACON.

Conform celor mai recente statistici publicate de Uniunea Europeană, România a înregistrat peste 100.000 cazuri noi de cancer și 55.000 de decese prin cancer în 2022. 

„Tipurile de cancer cel mai frecvente diagnosticate în rândul româncelor sunt cancerul de sân (12.685 cazuri), colorectal (5.485 cazuri) și de col uterin (3.368 cazuri). Rata de mortalitate prin cancer de col uterin din România, un cancer de altfel prevenibil prin vaccinare anti-HPV și screening, continuă să fie cea mai înaltă din UE, de 3 ori peste media Uniunii si de 5-6 ori mai mare decat cea din țările UE cel mai bine poziționate la acest capitol, Finlanda și Malta. În rândul bărbaților, cancerul de prostată a devenit cel mai frecvent diagnosticat în 2022 (10.442 cazuri), urmat de cancerul pulmonar (8.499) și cancerul colorectal (8.056)”, se menționează într-un comunicat remis redacției.

Potrivit lui Cezar Irimia, președinte FABC, discrepanța dintre ratele de mortalitate prin cancer din România și restul țărilor Uniunii Europene se menține, însă se speră că - prin noile politici de sănătate adoptate de autorități și prin asigurarea unei finanțări pe măsura amplitudinii acestei probleme majore de sănătate publică - se va putea realiza un mai bun control al cancerului în România. 

„Ne bucurăm că am fost selectați de către Societatea Americană de Cancer în proiectul lor global de dezvoltare a capacității de navigare a pacienților oncologici și că vom beneficia astfel de know-how-ul acestei organizații reputabile. Ne vom concentra pe navigarea pacientelor cu cancerele de sân și cervical, tipuri de cancer pentru care România are cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa. Aceste doua malignități, mai ales cancerul de sân triplu negativ, afectează în principal femeile tinere, până în 50 de ani. De asemenea, ne-am propus să dezvoltăm în continuare și programul de navigare a pacienților cu cancer pulmonar”, a afirmat Cezar Irimia. 

Proiectului internațional BEACON are ca obiectiv creșterea capacității de navigare a pacientilor oncologici în diferitele țări ale lumii, dar și facilitarea dezvoltării și implementării unor programe locale de navigare a pacienților oncologici. 

„Prin inițiativa BEACON se oferă organizațiilor beneficiare ale proiectului un set de instrumente dinamice și imediat disponibile care pot sa îi ajute să dezvolte și să ofere programe de navigare adecvate contextului și resurselor disponibile pe plan local, să îngrijeasca pacienții oncologici adaptat nevoilor lor reale”, se mai spune în comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe