Newsflash
Știri

Enteroscop unic în România la Spitalul CF Timişoara

de L. Budin - mai 15 2023
Enteroscop unic în România la Spitalul CF Timişoara

Echipamentul din dotarea Secției de Medicină Internă, Compartimentul Gastroenterologie, se utilizează atât în scop de diagnostic, cât și terapeutic.

Sistemul endoscopic împreună cu aparatul din dotarea Spitalului Clinic CF Timișoara au fost achiziționate cu fonduri europene, prin programul POIM destinat dotării unităților sanitare, se arată pe pagina de Facebook a spitalului timișorean. 

Enteroscopia spirală motorizată se folosește îndeosebi la detectarea și tratarea afecțiunilor intestinului subțire. Aparatul este prevăzut cu un tub fin, flexibil, asemănător unui colonoscop, însă mai subțire, pe care se fixează o spirală ce permite avansarea, retragerea, dar și plierea ușoară a intestinului subțire. La unul dintre capetele mânerului este amplasat un motoraș integrat care învârte spirala spre celălalt capăt. 

Dispozitivul are atașată o cameră video HD prevăzută cu o lumină foarte puternică. Enteroscopul spiral motorizat este conectat la un turn endoscopic de ultimă generație care oferă vizualizarea de imagini la o calitate superioară (4K). 

Trebuie spus că enteroscopia este examenul endoscopic gold standard pentru diagnosticul, dar și pentru tratamentul afecțiunilor la nivelul intestinului subțire. (...) Aparatul pe care îl folosim permite recoltarea de biopsii, obținerea, practic, a unui fragment bioptic, ce este apoi analizat de histopatologi. În plus, se pot efectua diferite tehnici intervenționale. De exemplu, oprirea unei hemoragii prin aplicarea de hemoclipsuri, coagularea cu argon plasmă sau excizia de polipi”, a spus conf. dr. Christian Banciu, medic primar gastroenterologie și medicină internă, șef Secție Medicină Internă – Spitalul Clinic CF Timișoara. 

Enteroscopia se recomandă doar în cazul în care rezultatele colonoscopiei și ale gastroscopiei sunt negative, dar pacienții prezintă hemoragii oculte (nu pot fi observate cu ochiul liber, dar apar la analizele de laborator) în materiile fecale, care au o proveniență nespecificată, existând suspiciunea unor sângerări la nivelul intestinului subțire. Această sângerare inexplicabilă este principala indicație pentru examinarea cu ajutorul enteroscopului, se precizează în postare. 

Aparatul pe care-l avem în cadrul Compartimentului de Gastroenterologie este primul și, la ora actuală, singurul din România, și are mai multe avantaje. Pe de-o parte reduce timpul de investigare, urmare a motorizării. (...) Totodată, prin folosirea CO2, se limitează riscul complicațiilor în cazul tratamentului leziunilor descoperite. Enteroscopia motorizată poate fi efectuată retrograd, abord mai simplu, fiind asemănător cu o colonoscopie. (...) Investigația necesită o pregătire anterioar de o zi și se face cu sedare ușoară. Există însă și abordarea aterogradă, cu anestezie generală, care impune prezența unui medic de terapie intensivă”, a adăugat conf. dr. Christian Banciu. 


Notă autor:

Sursă foto: Facebook Spitalul Clinic CF Timișoara

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe