Newsflash
Internaționale

EMA: menstruațiile abundente, pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm

de L. Budin - nov. 1 2022
EMA: menstruațiile abundente, pe lista efectelor secundare ale vaccinurilor ARNm

Autoritatea de reglementare a ajuns la concluzia că există „o posibilitate rezonabilă” ca menstruaţiile abundente să aibă o asociere cauzală cu serurile anti-COVID.

Cazuri de menstruaţii abundente - sângerare caracterizată printr-un volum şi/sau o durată crescute, care afectează calitatea vieţii - au fost raportate în timpul studiilor clinice, în viaţa reală şi în literatura medicală, au precizat reprezentanții EMA, citați de Reuters și Agerpres.

vaccinare-femeie-covid

Cazurile, care au fost, în ce mai mare parte, puţin grave şi temporare, au fost raportate după prima, a doua şi după dozele booster ale vaccinurilor de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Autoritatea de reglementare a ajuns la concluzia că există „o posibilitate rezonabilă” ca menstruaţiile abundente să aibă o asociere cauzală cu aceste seruri.

EMA a mai precizat că nu există nicio dovadă care să sugereze că perturbările menstruale cu care se confruntă unele femei ar avea vreun impact asupra reproducerii şi fertilităţii.

Vaccinurile ARNm nu provoacă complicaţii ale sarcinii pentru mame sau făt şi sunt la fel de eficiente în reducerea riscului de spitalizare şi de deces în cazul gravidelor ca la restul populaţiei, potrivit unei analize realizate de Grupul operativ de urgenţă al EMA.

Per ansamblu, totalitatea datelor continuă să arate că beneficiile acestor vaccinuri prevalează cu mult asupra riscurilor, a reiterat agenția europeană.

Tulburările menstruale pot avea mai multe cauze, printre care condiţii medicale preexistente, precum şi stres şi oboseală. Autorităţile sanitare au subliniat că astfel de cazuri au fost raportate şi după îmbolnăvirea de COVID-19.

ADRFR salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe