Newsflash
Știri

Elevii români și ucraineni, instruiți împreună să acorde primul ajutor

de Dorina Novac - ian. 13 2023
Elevii români și ucraineni, instruiți împreună să acorde primul ajutor

La Școala Gimnazială Uruguay din Sectorul 1 al Capitalei, a avut loc prima sesiune de instruire în tehnicile de acordare a primului ajutor la care au participat, împreună, copii români și ucraineni.

La prezentarea susținută de instructorii Daniel Arsene și Cristian Căldărau, specialiști din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), au participat în total 34 de elevi, din care 13 ucraineni.

elevi instruiti

Potrivit reprezentanților Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), timp de două ore, într-un limbaj accesibil, copiilor le-au fost prezentate tehnicile de resuscitare în caz de stop cardio-respirator și manevrele de salvare în caz de înec cu alimente sau alți corpi străini.

Citește și: O nouă ediţie a Maratonului Resuscitării, la Cluj-Napoca

De asemenea, elevilor li s-a explicat printr-o modalitate interactivă ce este numărul de urgență 112, când este necesar să apelăm la acesta, care este comportamentul și pașii pe care trebuie să-i urmeze o persoană care este pusă în situația de a interveni cu manevre de prim-ajutor asupra alteia și cum se folosește un defibrilator.

assmb

„Pentru copiii ucraineni, refugiați cu familiile în București, aceasta a fost prima sesiune de instruire pentru acordarea primului ajutor, urmând ca în perioada următoare astfel de acțiuni să aibă loc în toate școlile unde aceștia învață în Capitală. Elevii ucraineni au beneficiat de translator și au luat parte activă la toate demonstrațiile practice”, transmite sursa citată.

Acțiunea de joi, 12 ianuarie, se înscrie în parteneriatul încheiat între ASSMB și DSU, care vizează, inclusiv, instruirea elevilor în ceea ce privește tehnicile de acordare a primului ajutor.

Logistica și materialele necesare pentru buna desfășurare a cursului au fost asigurate de UNICEF, în baza Memorandumului de Înțelegere încheiat cu ASSMB care prevede creșterea nivelului general de educație pentru sănătate.

„Studiile arată că, deşi primul ajutor acordat în situaţii critice măreşte considerabil şansele de supravieţuire în cazurile de stop cardio-respirator, mai puţin din 1% din populaţie ştie să îl aplice în mod eficient. Tocmai de aceea este importantă creşterea gradului de informare şi conştientizare a importanţei acordării primului ajutor şi responsabilizarea copiilor”, precizează ASSMB.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe