Newsflash
Știri

Ecopolis şi AerLive.ro lansează campania „AerCurat pentru Bucureşti”

de L. Budin - nov. 8 2022
Ecopolis şi AerLive.ro lansează campania „AerCurat pentru Bucureşti”

Campania de informare analizează efectele poluanţilor atmosferici asupra afecţiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice şi dermatologice.

Potrivit unui comunicat al Ecopolis preluat de Agerpres, cu sprijinul unei echipe de medici, Centrul pentru Politici Durabile a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătăţii şi a analizat datele privind sănătatea populaţiei, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru Bucureşti din platforma aerlive.ro.

poluare-aer-smog

Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 şi PM10 asupra mortalităţii generale, mortalităţii postneonatale şi bolii ischemice, pentru locuitorii Capitalei, prin aplicaţia AirQ+, dezvoltată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În Bucureşti, poluarea aerului este responsabilă pentru 2.869 de decese cauzate de expunerea pe termen lung la PM2,5 şi 548 de decese cauzate de poluarea cu PM 2,5 pentru persoanele care suferă de ischemie cardiacă. Totodată, 5,6% dintre cazurile de decese la bebeluşi sunt cauzate de poluarea cu microparticule PM10.

Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti şi să servească drept inspiraţie şi pentru celelalte oraşe ale României, care se confruntă cu problema calităţii aerului”, a arătat Oana Neneciu, director executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, cu ajutorul unor medici specialişti, care sunt prezentate pe platforma dedicată.

Pentru a înţelege cum particulele microscopice de poluare pătrund adânc în organism şi reuşesc să păcălească mecanismele de apărare ale acestuia, atacând plămânii şi creierul, în cadrul campaniei a fost realizată o animaţie video. Ajunse în sistemul sanguin, aceste particule sabotează întregul organism, inflamează şi contractează vasele de sânge, crescând tensiunea arterială, până la punctul în care se poate declanşa un accident vascular cerebral, precizează comunicatul.

Oamenii sunt îngrijoraţi unde să-şi ducă copiii la şcoală, să fie mai deştepţi, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, a explicat Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă -Toxicologie şi coordonatorul pentru sănătate al campaniei.

Gheorghe Iana (SNRIR): în medie, patru pacienţi pe oră fac AVC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe