Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ecograful, noul stetoscop al medicului de familie

de Cristina GHIOCA - sept. 6 2024
Ecograful, noul stetoscop al medicului de familie

Publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care permite obţinerea competenţelor în timpul rezidenţiatului poate schimba felul în care actualii rezidenţi în Medicina de familie își vor practica meseria.

Ecograful nu ar trebui să lipsească din cabinetul medicului de familie din România anului 2024, fiind esenţial în acţiunile de screen­ing și prevenţie, a subliniat prof. dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București. „Ecograful este stetoscopul anului 2024. Vineri a apărut o modificare în Legea Sănătăţii care permite realizarea competenţelor în timpul rezidenţiatului, inclusiv această competenţă în ecografie, care nu era prevăzută în curriculumul vostru. Nu veţi putea profesa mai departe dacă nu veţi reuși acest lucru.” Declaraţia a fost făcută la deschiderea celei de-a doua ediţii a Școlii de Vară Internaţionale a Medicilor Rezidenţi și Tineri Specialiști în Medicina de Familie, care se desfășoară la București în perioada 2-7 septembrie.

În acest context, ea și-a exprimat speranţa că, în viitor, competenţele în ecografie vor putea fi obţinute și în București. „Sper să fie cât mai facilă pregătirea în ecografie. (...) Până de curând, această competenţă se obţinea foarte greu. Se făceau cursuri prin Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca. (De acum) vom putea obţine această competenţă și în București.”

Mai mulţi specialiști tineri

Pe lângă demersurile care se fac pentru a îmbunătăţi pregătirea viitorilor medici de familie, se depun în continuare eforturi și pentru a crește numărul acestora, a arătat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Anul trecut (...) am reușit să creștem numărul de locuri la Medicina de familie. Vom continua acest demers astfel încât în fiecare an să avem cel puţin 800 de absolvenţi de Medicină de familie, care, ca medici specialiști, să poată să-i înlocuiască pe colegii care vor ieși la pensie”. Referitor la acest aspect, prof. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a subli­niat că instituţia pe care o conduce a fost singura din ţară care a oferit medicinei de familie 20% din locurile de rezidenţiat.

Totodată, el a prezentat și rezultatele unui chestionar privind satisfacţia, nevoile și temerile rezidenţilor în Medicina de familie. Astfel, majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi de specialitatea aleasă și vor să profeseze în România, dar consideră că legislaţia complicată și limitările impuse de autorităţi le vor crea dificultăţi în practicarea meseriei. „[Mulţi dintre ei] nu știu dacă vor avea un loc unde să practice medicina, și cred că temerea lor cea mai mare e că nu vor putea porni în viaţă. De foarte puţine ori ei sunt ajutaţi chiar și în zonele ru­rale, unde este nevoie de medici de familie”, a punctat dr. Raluca Ghionaru, președinta Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, pentru Viaţa Medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe