Newsflash
Știri

DSP Alba: Teste RT-PCR pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere

de Dorina Novac - dec. 13 2022
DSP Alba: Teste RT-PCR pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere

Direcţia de Sănătate Publică Alba implementează, în premieră pentru judeţ, un nou tip de teste de laborator Real Time PCR, pentru detectarea virusurilor gripale sezoniere.

Noile teste vor fi prelucrate în Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba şi vor stabili un diagnostic clar şi diferenţiat, facilitând astfel un tratament medicamentos corect pentru pacient, potrivit unui comunicat, scrie Agerpres.

DSP Alba

Virusurile gripale care vor putea fi detectate prin teste RT-PCR sunt Influenza A, Influenza B şi RSV (Virus respirator sinciţial), mai precizează sursa citată.

Citește și: Vaccinul gripal universal

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat că acest sistem este implementat în contextul creşterii numărului de cazuri de boli respiratorii produse de virusuri care se manifestă în acest sezon şi a subliniat importanţa stabilirii unui tratament corect.

„Implementăm acest nou sistem de detectare a virusurilor gripale ca o necesitate, având în vedere explozia de cazuri de boli preponderent respiratorii produse de virusuri ce se manifestă din plin în acest sezon. Este extrem de important, în stabilirea unui tratament corect, să ştim dacă avem de-a face cu un virus gripal sau nu, dacă prescriem sau nu antibiotic. Până acum, în judeţ se realizau doar teste rapide pentru detectarea virusurilor gripale, ştiut fiind că acurateţea unui test rapid nu poate fi aceeaşi cu a unui test de laborator. Pentru confirmare, testele erau trimise spre prelucrare la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Vom scuti timp preţios în stabilirea unui diagnostic şi deci a unui tratament adecvat”, a declarat Alexandru Sinea.

Pacienţii se pot prezenta începând de marţi, 13 decembrie 2022, între orele 8:00 şi 12:00, direct la punctul de recoltare situat în parcarea Policlinicii de pe strada Muşeţelului nr. 2.

Recoltarea probelor se poate face şi de către medicii de familie sau în spitale, acesta fiind trimise ulterior la Laboratorul DSP Alba.

„Nefiind incluse în vreun program naţional de testare asemenea testelor COVID, testele RT-PCR gripale nu pot fi realizate gratuit pe bază de trimitere”, se mai menţionează în comunicatul DSP Alba.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe