Newsflash
Știri

Dr. Mihai Craiu demontează mitul despre infertilitatea „cauzată” de vaccinul COVID

de Florentina Ionescu - oct. 21 2021
Dr. Mihai Craiu demontează mitul despre infertilitatea „cauzată” de vaccinul COVID

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la INSMC, trage un semnal de alarmă cu privire la o „teorie” care circulă inclusiv în țara noastră, referitoare la faptul că fertilitatea ar fi afectată de vaccinurile care ne protejează de COVID-19.

Prima dată când medicul Mihai Craiu a auzit, la sfârșitul anului 2020, această „teorie” referitoare la afectarea fertilității de vaccinurile destinate prevenției maladiei COVID-19, acesta spune că a avut o strângere de inimă. 

fertilitatea afectata de vaccinurile pentru covid mit demontat de dr mihai craiu
Fotografie creată de Nadezhda Moryak, de la Pexels

Acesta chiar a întrebat într-un grup de experți dacă lor nu li se pare cunoscută această poveste, a relatat medicul pe pagina de Facebook pe care o administrează, intitulată „Spitalul Virtual pentru Copii”.

„Exact această ipoteză a fost vehiculată și când s-a lansat, în România, campania inițială de vaccinare împotriva HPV. Da, aceea încheiată cu un eșec la fel de spectaculos ca și cea actuală, împotriva maladiei COVID-19”, a scris conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), pe rețeaua socială.

Acesta se întreabă de unde a apărut această teorie legată de fertilitatea care ar fi afectată de vaccinurile pentru COVID-19.

„De unde a venit povestea? De la o proteină numită sincițina-1, proteină necesară tuturor mamiferelor pentru dezvoltarea și funcționarea placentei. Cineva a observat că sincițina-1 are în comun cu proteina spike a noului coronavirus o secvență de aminoacizi. Și a concluzionat, acea persoană, că anticorpii anti-spike vor distruge sincițina-1 din placentă. Oare așa să stea lucrurile? Păi nu prea! Căci proteina spike și sincitina-1 au în comun o secvență de 4 (patru) aminoacizi. Iar sincițina-1 are în total 538 aminoacizi”, a subliniat medicul pediatru, citând un articol de pe Reuters.

Medicul mai atrage atenția că în studiile vaccinului Pfizer-BioNTech, care au început acum mai mult de un an, au fost incluse și femei tinere, de vârstă fertilă.

„Din datele Societății de Medicină Reproductivă din SUA reiese că fertilitatea în lotul placebo (fără vaccin) a fost similară, în anul ce a urmat, cu cea a femeilor vaccinate. Stimate doamne, dacă tot credeți în teorii ale conspirației legate de infertilitate, cum vă explicați că cele 6,73 miliarde de doze de vaccin utilizate până acum au fost administrate în proporție de 80% în țarile dezvoltate și în curs de dezvoltare, iar în Africa au fost administrate extrem de puține doze?? Ce fertilitate mai trebuia redusă, în țarile bogate, unde sporul natural este negativ de mai mulți ani?! Cred că este cazul să depăsim acest mit. Decizia vă aparține!”, a conchis medicul, citând alte două articole referitoare la fertilitatea femeilor, unul de pe www.icsi.org, iar al doilea de pe www.bloomberg.com.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe