Newsflash
Cultură

Doza concentrată de adrenalină

de Ilinca BELCIU - iun. 11 2015
Doza concentrată de adrenalină
    Chiar dacă nu eşti fan SF, Mad Max – Drumul Furiei este o experienţă cinematografică pe care nu trebuie să o ratezi. O supradoză de adrenalină vizuală care te înalţă şi te loveşte de pământ, îţi taie respiraţia, te oboseşte şi te calmează abia la final. Acţiunea se petrece undeva în viitorul apropiat, într-o privelişte secetoasă, fără oraşe sau civilizaţii. Citadela e condusă de dictatorul Joe Nemuritorul, resursele sunt raţionalizate, iar sclavia este bine împământenită. Metaforele sunt încărcate de ironie: apa lor este Aqua Cola, benzina este bogăţia supremă a Citadelei, iar femeile sunt protejate doar pe durata procreării urmaşilor. Filmul lui George Miller oferă cele mai spectaculoase curse de maşini din istoria cinematografiei, cu efecte speciale care te cutremură de-a dreptul, personaje puternice şi hotărâte. Fiecare minut e atât de intens încât pe la mijlocul proiecţiei, când există un scurt moment de respiro, resimţi nebunia primelor minute. Dar nu, Miller nu se opreşte aici. Continuă nebunia luptei alături de Max şi Imperator Furiosa într-un sublim manifest feminist.
    Din dorinţa de a scăpa de sclavia lui Joe Nemuritorul, Imperator Furiosa, interpretată de bărbătoasa Charlize Theron, schimbă complet traseul cisternei de benzină pe care o conduce în mijlocul deşertului. La bordul spectaculosului bolid se află femeia care poartă în pântece copilul dictatorului, precum şi alte femei disperate să scape de tirania Citadelei. Furiosa ia în mâini soarta matriarhatului şi apasă pe acceleraţie cu o nebunie de nedescris. Pe drum i se alătură şi Max, cel care a fost captiv prea multă vreme, un personaj transformat în neom prin prisma trecutului zbuciumat. Călătoresc spre Ţinutul Verde cu viteza luminii, trecând prin foc şi săbii, goniţi de furia Nemuritorului. Cu toate că au un avans de doar cinci minute, Furiosa şi ai săi sunt dispuşi să mute munţii din loc. Schemele lor sunt adevărate acrobaţii pe care de abia le urmăreşti cu privirea. O demenţă totală se dezlănţuie pe ecran, iar coloana sonoră pe ritmuri electronice punctează dramatic momente-cheie. Incredibilul chitarist ancorat strategic pe una dintre maşinile dictatorului este unul dintre savuroasele detalii ale lui Miller în năzdrăvănia sa ce conturează Iadul. Pentru că dincolo de Furiosa, eroinele sale şi incredibilul Max, sălbăticia atacatorilor este nemiloasă. Iar personajele se completează reciproc: privirea inteligentă şi tăioasă a Furiosei se intersectează cu tăcerea calmă şi calculată a lui Max – omul care nu mai aparţine niciunui oraş, niciunui pământ, al cărui trecut dramatic îl descoperi la începutul filmului în câteva scurte secvenţe biografice. Echilibrat şi bine dozat, scenariul nu îţi ocupă timpul cu secvenţe inutile doar de dragul de a expune spectaculoase decoruri ori efecte vizuale. Te îndeamnă să descoperi o lume şi să empatizezi rapid cu personajele principale. Iar performanţa de a experimenta intens aventurile lor este de departe una dintre reuşitele filmului. „Numele meu este Max. Lumea mea e redusă la instinctul supravieţuirii. Pe măsură ce lumea se prăbuşeşte, e din ce în ce mai greu să înţelegi cine este mai nebun: eu sau ceilalţi...“.
    Efectele speciale sunt dintre cele mai spectaculoase şi e de-a dreptul fantastic cum directorul de imagine John Seale, câştigătorul Oscarului pentru imaginea celebrului The English Patient, cel care a semnat imaginea unor filme precum Rain Man, Cold Mountain sau The Talented Mr. Ripley se joacă vizual pe drumul furiei cu o uşurinţă care te lasă fără cuvinte.
    Profesionalismul echipei lui Miller este spectaculos în sine. Veţi fi uimiţi să descoperiţi cum membrii-cheie sunt oameni trecuţi de 70 de ani. Dar experienţa îşi spune cuvântul când vine vorba de un proiect măreţ şi ambiţios. Şi toate reţinerile faţă de filmele de război sau SF-uri, ori faţă de premierele hollywoodiene vor fi spulberate pur şi simplu. Pentru că Mad Max – Drumul Furiei este mai mult decât toate astea: e o fabuloasă radiografie a evadării, realizată inteligent, fără umpluturi inutile, într-o doză concentrată de adrenalină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe