Newsflash
Cultură

Două pelicule românești în competiția TIFF 2018

de Demostene ŞOFRON - mai 18 2018
Două pelicule românești în competiția TIFF 2018
    Doar o săptămână ne mai desparte până la startul celei de a 17-a ediții a TIFF – Transilvania International Film Festival. Festivalul debutează vineri, 25 mai, ediția din acest an anunțându-se a fi una plină de surprize. 
    În competiția oficială, filmul românesc este prezent cu două pelicule: „Nu mă 
atinge-mă”, regizat de Adina Pintilie, care a primit deja Ursul de Aur și premiul pentru debut, ambele la festivalul de film de la Berlin de anul acesta, și „Charleston”, în regia lui Andrei Crețulescu, care a avut premiera mondială la festivalul de la Locarno. Prezența celor două pelicule românești în competiție este oarecum surprinzătoare – 2017 nu a fost un an strălucit pentru filmul românesc. În competiția „din care nu lipsesc abordările originale, propunerile radicale, conflictele pe muchie de cuțit, umorul negru și emoția pură” – după cum declara Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului – au intrat și „Viața și nimic altceva” (Spania, regia Antonio Mendez Esparza, un film distins cu Premiul FIPRESCI la San Sebastian), „Iarna trădării” (Danemarca/Islanda, regia Hlynur Pálmason), „Eșafodaj” (Israel, regia Matan Yair), „Moștenitoarele” (Paraguay, regia Marcelo Martinessi, film distins cu Premiul FIPRESCI, Premiul Alfred Bauer și un Urs de Argint pentru interpretare feminină la festivalul de film de la Berlin), „Ancora și speranța” (Spania, regia Carlos Marques – Marcet), „Căsătoria” (Kosovo, regia Blerta Zequiri), „Vinovatul” (Danemarca, regia Gustav Moller, Premiul publicului la Sundance), „Casa” (Iran, regia Asghar Yousefinejad), „Izbiți de soartă” (Rusia, regia Anna Kruglova) și „Mila” (Grecia, regia Babis Makridis). Filmele vor fi jurizate de Dagur Kari (regizor islandez), Stephane Foenkinos (director francez de casting, regizor, scenarist), Rebecca Lenkiewicz (dramaturg britanic, scenarist) și Vlad Ivanov (actor, România), cel de-al cincilea membru al juriului urmând să fie confirmat în zilele următoare.
    Pe lângă secțiunile tradiționale (din care amintim Umbre, Zilele Filmului Românesc, Fără limite, 10 pentru Film, infiniTIFF, EducaTIFF, Lună Plină, Suspecți de serviciu, Film Food, Focus, sau Weekend la Castel), TIFF 2018 introduce în premieră Shockproof Film Festival din Cehia, cu filme excentrice și proiecții șocante. Anul trecut, TIFF i-a acordat Trofeul pentru întreaga carieră actorului Alain Delon, iar anul acesta rămânem tot în spațiul actoricesc francez, de data aceasta prin actrița Fanny Ardant. Ne este cunoscută din pelicule precum „Femeia de alături” (cu Gérard Depardieu), „De-ar veni duminica!”, „Pédale douce” (pentru care a primit în 1997 premiul Cesar pentru cea mai bună actriță), „8 femei”, „Ridicule”, „Callas Forever”, „Nathalie”, „Colonel Chabert” sau „The Seventh Chamber” (care a avut-o în distribuție pe Maia Morgenstern). 
    Fanny Ardant a debutat în regie cu „Cenușă și sânge” (2009), film inclus în selecția oficială la Cannes. Filmul a fost turnat aproape integral în România, din distribuție făcând parte și actorii români Olga Tudorache, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu și Tudor Istodor. Al doilea film regizat de Fanny Ardant, prezentat și el la TIFF 2018, este „Divanul lui Stalin” (2016), cu Gérard Depardieu în rolul dictatorului sovietic. Un alt film de văzut la TIFF anul acesta este „Lola Pater” (regia Nadir Moknèche, 2017), în care Fanny Ardant interpretează cu dezinvoltură rolul unui transsexual care se reconciliază cu fiul său.
    Între proiecțiile speciale din cadrul TIFF 2018 stă „Foxtrot” (Israel, regia Samuel Maoz), film care va deschide festivalul la 25 mai, o peliculă greu de digerat, care a creat multe animozități, oficialii refuzând includerea ei pe lista filmelor care reprezintă Israelul la Oscar anul acesta. O altă proiecție specială este cea a documentarului „Maria by Callas” regizat de Tom Wolf, cu imagini rare din arhiva personală a divei, film condimentat cu povești intime relatate chiar de marea soprană. Și tot aici intră pelicule precum „Povești în mișcare” (un documentar filmat în India, România, Coreea și Irak, în regia lui Rob Fruchtman), „Pădurea spânzuraților” (regia Liviu Ciulei; film distins cu Premiul pentru regie la Cannes), „Ați văzut filmul meu?” (regia Paul Anton Smith), „Dincolo de nisipuri” (1974; regia Radu Gabrea) și mult așteptatul „Moromeții 2” (regia Stere Gulea).
    Printre invitații de seamă ai festivalului îi amintesc doar pe: Fanny Ardant, Gérard Depardieu, regizorul londonez Paul Anton Smith, Márta Mészáros, actorul francez Jean-Marc Barr, regizorii Hafsteinn Gunnar Sigurdsson, Samuel Maoz, Dan Nuțu, Anna Széles, Irina Gărdescu, Dorotheea Petre, Șerban Pavlu, Ana Ularu și organistul francez Samuel Liégeon.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe