Până la sfârşitul lunii, membrii Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“ îşi expun, la Palatul Suţu, lucrările de pictură, sculptură şi grafică, reunite sub titlul Aquatica şi elogiate la rubrica Arte frumoase de dna Paula Romanescu.

 "> Din trestii, chiar nimeni?… - Viața Medicală
Cultură

Din trestii, chiar nimeni?…

de Paula ROMANESCU - sept. 4 2012
Din trestii, chiar nimeni?…

Până la sfârşitul lunii, membrii Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“ îşi expun, la Palatul Suţu, lucrările de pictură, sculptură şi grafică, reunite sub titlul Aquatica şi elogiate la rubrica Arte frumoase de dna Paula Romanescu.

 

   Joc de ape, plutire de seve, şoapte de frunziş, ştime-zâne stăpâne pe regnul vegetal, ghicite miresme de floare, iată universul plastic cu care ne îmbie membrii Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu“ în cadrul Salonului de vară 2012 – Aquatica. 39 de creatori expun 63 de lucrări – pictură, sculptură, grafică, totul întregind (pentru a câta oară în cei 57 de ani de când fiinţează amintitul cenaclu?) portretul pământului românesc cel cu deschidere spre nemărginite zări prin largul de mare care ne ştie, cu întoarcere în noi, la izvoare, la ţărmul de taină care ne este acasă, cu o luntre legănată de val sub umbră de plângătoare salcie despletită din al cărei verde unduios se sfarmă peste fire, umbre şi răcoare.
   La Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu), expoziţia de artă a medicilor-pictori (deopotrivă sculptori, ceramişti, graficieni) vă aşteaptă, dragi iubitori de frumos, între 15 şi 31 august, de la orele 10 la 18. Vă veţi întâlni cu „marea lume mică“ a celor care cred în valoarea curativă a creaţiei, cu balsamul întreg pe care arta ştie să-l aducă sufletului, când greul vieţii prinde să-l înfrângă. Veţi întâlni nume de medici-pictori ajunşi la maturitate (a creaţiei!) prin maturitatea cenaclului ai cărui fondatori sunt Suzana Bantaş, Felicia Urziceanu, Ecaterina Mateescu, Fulga Boiangiu, Florin Botez, Maria Ionescu-Candrea, Gabriela Ciobotaru, Severina Cojocaru. Veţi întâlni nume mai nou intrate în cenaclu: Amalia Cătescu, Bogdan Buşe, Raluca Anghel, Gabriela Cobilanschi, Adela Istrati, Maria Mănucă, Diana Mladin, Georgiana Pârlogea, Ştefan Petre – plasticieni pentru care numărul anilor şi valoarea sunt în tandră împletire. Veţi întâlni nume de medici-pictori care ţin în cumpănire miezul fierbinte al împlinitelor curgeri verticale de lumină: Octaviana Daia, Elena şi Dan Paulian, Anca Petcu, Elvira Cârnu, Silvia Săracu (la care apele devin albe zăpezi într-o herghelie a cailor de spumă), Gheorghe Petre, Iulia Vulcan, Petre Moţiu, Iulia David, Maria Leon, Maria Vulcan, Dinu Stavri, Cornelia Nicolae, Atena Corlăţeanu, Alexandra Kasian, Georgeta Vizuroiu, Anca Bozianu (care a obţinut un premiu la Expozia colectivă a Marinei de la Cercul Militar), Mihaela Preda, Violetta Lecca-Bălan (aceeaşi portretistă de forţă), Elena Demetrescu şi, nu în ultimul rând, distinsa Marina Musset, românca noastră pariziană în faţa căreia cumplita maladie – cancerul – s-a înclinat în nenumărate rânduri cu umilinţă, iar culoarea a prins a născoci pe pânză lumi de frumuseţe cu nemoarte însemnate.
   Fiecare lucrare din cele 63 care compun actuala expoziţie este parte şi întreg din tema cu inspirat titlu Aquatica, asemenea unui bloc de marmură lichidă în care se răsfrânge imaginea pămân­tului românesc în vremea asta de pârjoliri solare dintr-o vară pe sfârşite.
   Profesorul-mentor Nicolae Iorga, îndrumătorul membrilor Cenaclului „Ion Ţuculescu“, are cu ce se mândri. Învă­ţăceii săi într-ale artei, medici-pictori, me­dici-sculptori, medici care au păstrat, lângă instrumentele profesiunii lor dintâi, şi pensula, şi dalta, şi roata olarului, şi peniţa, au ajuns deja (sau tind să ajungă) nume de referinţă în artele plastice româneşti de astăzi. Iar într-o lume suprasaturată de stiluri care mai de care mai inovante, arta acestora se defineşte prin prospeţime clasică, modernism temperat şi tentă de netrecere.
   Mi-a reţinut atenţia lucrarea Ape în ape, semnată de Elena Demetrescu, adevărată emblemă a întregii expoziţii. Să fie chiar o simplă întâm­plare că autoarea a fost desemnată de doi ani să conducă viaţa complexă pe care o presupune acest organism viu, în permanentă prefacere, care este Cenaclul „Ion Ţuculescu“, implicându-se cu întreaga dăruire în creşterea valorică a creaţiei? Nu, desigur, nimic nu-i lăsat în voia sorţii la aceşti artişti prea obişnuiţi cu acurateţea actului medical ca să trateze cu uşurătate actul creator de frumuseţe şi armonie.
   Întreaga expoziţie de la Palatul Suţu este ca o tăcută muzică a apelor din care nu ne-am mira deloc să se înalţe plâns de sălcii, abur de ceţuri noi, trup de femeie preschimbată-n trunchi de copac, dor de călătorie pe etern mişcătoarele valuri în care – iar şi iar – tresare câte-o barcă. Din trestii, chiar nimeni care să ne întâmpine a „Bun venit!“? Dar ochii noştri mai ştiu să vadă? Să mergem să vedem.

 

Foto: dr. M. C. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe