Newsflash
Dosar

Diagnosticul neuropatiei diabetice

Diagnosticul neuropatiei diabetice

Cristian Falup-Pecurariu este medic primar neurolog, șef de lucrări la Facultatea de Medicină, Universitatea „Transilvania” Brașov și șeful Secţiei clinice neurologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Brașov

Ștefania Diaconu este medic rezident neurologie la Secţia clinică neurologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Brașov



    Neuropatia diabetică se definește prin prezența simptomelor și semnelor de disfuncție periferică a fibrelor nervoase la pacienții diabetici, după excluderea altor cauze (1). Este una dintre cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat de tip 1 sau 2, afectând peste 50% din pacienți (2). Poate fi generalizată sau focală (neuropatie craniană, radiculo-/plexopatie, neuropatie de compresie, amiotrofia diabetică), somatică sau autonomă, acută sau cronică.
   Cea mai frecventă formă de neuropatie generalizată – la aproximativ 50% din pacienți (3) – este polineuropatia senzitivă distal simetrică, ce poate afecta fibrele groase sau pe cele subțiri. Neuropatia cu afectarea fibrelor groase este caracterizată prin parestezii nedureroase, deteriorare obiectivă a sensibilității tactile superficiale și proprioceptive și prin diminuarea reflexului achilian (1, 4). Acest tip de neuropatie se dezvoltă mai târziu în evoluția bolii (1, 4). Neuropatia cu afectarea fibrelor subțiri se manifestă în schimb prin amorțeală, furnicături, durere, slăbiciune care debutează distal și se extinde proximal (distribuția „în șosete și mănuși”) și poate asocia, de asemenea, disfuncție autonomă (3). Deficitul motor, predominant distal, se dezvoltă de obicei în formele severe. Alte complicații tardive sunt neuroartropatia piciorului (articulațiile Charcot) (5) și ulcerațiile, cu importantă asociere a creșterii mortalității și morbidității (6).
   Un alt tip de neuropatie este cea dureroasă, elementul esențial fiind durerea. Aceasta reprezintă consecința directă a disfuncției sistemului somato-senzitiv periferic. Prevalența variază între 3 și 25%, în funcție de modul de definire și criteriile de selecție a populației (7). Durerea neuropatică este unul dintre simptomele cele mai invalidante și este variabil descrisă de pacient ca o senzație de arsură, constricție, răceală, curent electric sau junghi, cu sau fără amorțeală. Tipic, durerea neuropatică include și alodinia și hiperalgezia (3).
   Diagnosticul clinic se bazează pe coroborarea rezultatelor obținute în urma anamnezei și a examenului obiectiv. Istoricul medical presupune trecerea în revistă a factorilor de risc – vârsta pacientului, tipul și durata diabetului, stilul de viață (fumatul, consumul de alcool, nutriția), influența asupra calității vieții (depresia, anxietatea) – și simptomatologia – prezența sau absența simptomelor, natura acestora (pozitive sau negative), localizarea și iradierea, durata și progresia, severitatea, factorii agravanți și amelioratori, exacerbarea nocturnă (4, 8, 9).
   În vederea caracterizării simptomatologiei neuropatiei, sunt descrise fenomene pozitive (care se declanșează spontan sau ca răspuns în urma unui stimul, precum paresteziile, dizesteziile, alodinia, hiperalgezia, hiperpatia, fasciculațiile, hipertonia) și fenomene negative (care reprezintă responsivitate scăzută în urma unui stimul, ca de exemplu hipoestezia, hipoalgezia, analgezia, anosmia, scăderea acuității vizuale sau auditive, slăbiciunea, tulburările de coordonare) (10–12).
   În același timp, este necesară excluderea altor cauze de neuropatie, precum: bolile vasculare, infecțiile (ex.: HIV), deficitul de vitamină B12, hipotiroidismul, porfiria, neoplaziile, tratamentul medicamentos (ex.: chimioterapie, tratament antiviral), expunerea la substanțe toxice, abuzul de alcool (12, 13).
   Au fost propuse mai multe chestionare generale pentru identificarea durerii, care pot fi folosite și pentru diagnosticul neuropatiei diabetice dureroase, mai ales în stadiile preclinice, fără a putea substitui însă diagnosticul clinic/paraclinic. Cele mai folosite scale în acest scop sunt: scala vizuală analogă, scala Likert, chestionarul durerii McGill, Brief Pain Inventory, painDETECT (7, 14). Scale specifice sunt: chestionarul durerii în neuropatie, ce cuprinde evaluarea intensității pentru diferite componente ale durerii neuropatice prin 12 itemi (15), scala durerii LANSS, care își propune diferențierea între durerea neuropatică și cea non-neuropatică, coroborând descrierile senzitive evaluate prin chestionar cu examinarea obiectivă prin două teste clinice rapide (16), NeuroQol, prima scală creată pentru determinarea impactului simptomelor neuropatice asupra calității vieții pacientului, sau scorul simptomelor neuropatiei diabetice, care poate fi folosit pentru diagnosticul polineuropatiei distale diabetice (17). Conform unui studiu recent, scorul de simptome și modificări în cadrul neuropatiei și scorul de dizabilitate în neuropatie sunt alte două instrumente de screening care au dovedit acuratețe și sunt recomandate pentru diagnosticul polineuropatiei diabetice. Sensibilitatea și specificitatea acestor scale sunt concordante cu informațiile obținute prin examinările clasice electromiografice (18).
   Examenul neurologic oferă datele cele mai importante pentru diagnosticul clinic al polineuropatiei diabetice. Presupune evaluarea sensibilității tactile (atingere cu tampon de vată), termice (stimuli calzi/reci), presionale (cu monofilament Semmes-Weinstein), mio-artro-kinetice, vibratorii (cu diapazon 128 Hz); a reflexelor proprioceptive (achiliene, rotuliene – care apar diminuate sau abolite) și a forței musculare segmentare (1, 11).
   Testarea cantitativă senzitivă (Quantitative QST) însumează o serie de protocoale pentru testarea pragurilor de percepție și a toleranței la stimuli pentru sensibilitatea superficială, durere, temperatură, vibrație și presiune, fiind o metodă fiabilă pentru diagnosticarea polineuropatiei diabetice, inclusiv în stadiile preclinice (19). QST permite examinarea funcționalității fibrelor nervoase subțiri și a celor groase, spre deosebire de studiile electrofiziologice standard, care se limitează la fibrele groase (15). Avantajele acestei metode constau în posibilitatea de a evalua stimuli multipli, de intensitate variată, în dinamică și de a măsura tulburările senzitive în zone anatomice diferite, evidențiind astfel pierderea graduală a sensibilității dinspre distal spre proximal. Este însă o metodă subiectivă, care necesită mult timp (o oră) și care depinde de atenția și cooperarea pacientului (20).
   Electrofiziologia este metoda standard fiabilă, obiectivă, ce permite diagnosticul și urmărirea progresiei în timp a afecțiunii (4, 11, 15).
   Neuroimagistica funcțională (imagistica prin rezonanță magnetică funcțională) demonstrează modificările locale ale sinapselor specific asociate cu o anumită activitate. Astfel, se poate evidenția activarea talamusului lateral și a insulei în ceea ce privește integrarea senzației de durere, în timp ce girusul cingulat anterior, lobul parietal posterior și cortexul prefrontal sunt implicate în procesarea afectivă a senzației de durere (3). Intensitatea activării insulei caudale anterioare se corelează cu intensitatea alodiniei resimțită de pacient (21). Metodele IRM cu rezoluție înaltă pot fi folosite și pentru detectarea anomaliilor de semnal la nivelul fibrelor nervoase afectate în diabetul zaharat (22).
   O altă metodă de evaluare este reprezentată de reflexul axonal prin care se măsoară funcția fibrelor subțiri prin vasodilatația capilară dezvoltată în urma stimulării fibrelor C-nociceptive (1).
   Biopsia nervoasă (de obicei din nervul sural) este o metodă invazivă, rezervată atunci când etiologia neuropatiei este neclară sau în cazul neuropatiilor atipice la pacienții diabetici (1).
   Biopsia cutanată, mai puțin invazivă, presupune biopsierea unui fragment de 3 mm de tegument și cuantificarea fibrelor nervoase subțiri intraepidermale, considerată de unele studii ca fiind standardul de aur pentru diagnosticul neuropatiei cu afectarea fibrelor nervoase subțiri (1, 13).
   Microscopia confocală corneeană evidențiază modificările de calibru, ramificare și densitate a fibrelor nervoase Aδ și C de origine trigeminală de la nivelul plexului corneean subbazal și poate fi corelată cu severitatea și evoluția neuropatiei somatice (1, 23).
   Potențialele evocate cu laser reprezintă o altă metodă pentru evaluarea afectării fibrelor subțiri (Aδ) (11).
   Un studiu recent propune termografia plantară pentru diagnosticarea precoce (chiar în stadii subclinice) a neuropatiei diabetice (în special în afectarea fibrelor subțiri). Metoda presupune înregistrarea cu camera infraroșu a unei imagini de bază după imersia picioarelor în apă la 15°C și a unei alte imagini după zece minute, urmând a se calcula indicele de revenire termică (24).
   O altă metodă rapidă și neinvazivă cu valori înalt senzitive și predictive negative (dar cu specificitate moderată) în diagnosticul neuropatiei periferice este testarea sudorală la nivel plantar, prin plasturele adeziv Neuropad, care își schimbă culoarea în funcție de hidratarea cutanată (25).
  Spectrul tulburărilor autonome în cadrul diabetului zaharat poate cuprinde afectarea fiecărui organ ce prezintă inervație vegetativă. Unele dintre cele mai importante manifestări ale neuropatiei diabetice autonome sunt: tahicardie de repaus, hipotensiune ortostatică, tulburări de ritm, hipercapnie/hipoxie, apnee în somn, disfuncții ale reflexului pupilar, gastropareză, enteropatie, hipomotilitate colonică, cistopatie, tulburări sexuale, disfuncții sudomotorii, hipoglicemie neconștientizată (26, 27).
   Diagnosticul în stadiile preclinice al neuropatiei autonome cardiovasculare presupune folosirea testelor de evaluare a reflexelor cardiovasculare, cum ar fi variabilitatea frecvenței cardiace (R-R), care poate fi măsurată prin electrocardiogramă sau prin programe computerizate, în condiții de repaus sau prin manevre de stimulare a reflexelor autonome (respirație profundă, manevra Valsalva) (7).
  De asemenea, examinarea clinică și paraclinică a semnelor cardiovasculare este de mare valoare diagnostică, fiind important a se trece în revistă frecvența cardiacă de repaus (o frecvență crescută în repaus și scăzută după respirație profundă indică disfuncție autonomă), toleranța la efort (diminuată), evidențierea hipotensiunii ortostatice, prelungirea intervalului QT pe examinarea EKG (28).
   Au fost propuse și chestionare pentru evaluarea hipotensiunii ortostatice, care însă nu au fost validate pentru diagnosticul disfuncțiilor cardiace autonome în cadrul diabetului zaharat (28).
   Gastropareza diabetică, manifestată prin greață, vărsături, anorexie, senzație de sațietate precoce, poate fi diagnosticată prin scintigrafie (standard de aur), ecografie, endoscopie digestivă superioară sau manometrie intestinală (7, 29). Niciun test însă nu este specific pentru diagnosticul gastroparezei diabetice, acesta rămânând un diagnostic de excludere (7). Unul dintre chestionarele propuse pentru identificarea simptomelor digestive este chestionarul simptomelor intestinale în cadrul diabetului (11).
   Pentru diagnosticul cistopatiei diabetice sunt recomandate ca investigații de primă linie ecografia abdomino-pelvină, cistografia sau cistometria (7).
   Hipohidroza distală se poate diagnostica prin testul reflexului axonal sudomotor cantitativ (QSART), care are o sensibilitate de 75% pentru detectarea neuropatiei cu afectarea fibrelor subțiri (7, 12).

  

 


Notă autor:

Bibliografie

1. Gupta A, Gupta Y. Diabetic neuropathy: Part 1. J Pak Med Assoc. 2014 Jun;64(6):714-8

2. Boulton AJ et al. Diabetic neuropathies: a statement by the American Diabetes Association. Diabetes Care. 2005 Apr;28(4):956-62

3. Tesfaye S, Selvarajah D. Advances in the epidemiology, pathogenesis and management of diabetic peripheral neuropathy. Diabetes Metab Res Rev. 2012 Feb;28 Suppl 1:8-14

4. Hartemann A et al. Painful diabetic neuropathy: diagnosis and management. Diabetes Metab. 2011 Nov;37(5):377-88

5. Edwards JL et al. Diabetic neuropathy: mechanisms to management. Pharmacol Ther. 2008 Oct;120(1):1-34

6. Schreiber AK et al. Diabetic neuropathic pain: Physiopathology and treatment. World J Diabetes. 2015 Apr 15;6(3):432-44

7. Tesfaye S et al. Diabetic neuropathies: update on definitions, diagnostic criteria, estimation of severity, and treatments. Diabetes Care. 2010 Oct;33(10):2285-93

8. Bril V, Perkins BA. Diagnosis of painful diabetic neuropathy. In: Lawson E, Backonja M (editors), Painful Diabetic Polyneuropathy. Springer, New York, 2013

9. Ahmad S, Mittal M. Diabetic neuropathies. JIMSA. 2015 Jan-Mar;28(1)

10. Kaku M et al. Pathways in the diagnosis and management of diabetic polyneuropathy. Curr Diab Rep. 2015 Jun;15(6):609

11. Deli G et al. Diabetic neuropathies: diagnosis and management. Neuroendocrinology. 2013;98(4):267-80

12. Russell JW, Zilliox LA. Diabetic neuropathies. Continuum (Minneap Minn). 2014 Oct;20(5 Peripheral Nervous System Disorders):1226-40

13. Tesfaye S et al. Mechanisms and management of diabetic painful distal symmetrical polyneuropathy. Diabetes Care. 2013 Sep;36(9):2456-65

14. Bennett MI et al. Using screening tools to identify neuropathic pain. Pain. 2007 Feb;127(3):199-203

15. Cruccu G et al. EFNS guidelines on neuropathic pain assessment: revised 2009. Eur J Neurol. 2010 Aug;17(8):1010-8

16. Bennett M. The LANSS Pain Scale: the Leeds assessment of neuropathic symptoms and signs. Pain. 2001 May;92(1-2):147-57

17. Meijer JW et al. Symptom scoring systems to diagnose distal polyneuropathy in diabetes: the Diabetic Neuropathy Symptom score. Diabet Med. 2002 Nov;19(11):962-5

18. Xiong Q et al. The Diagnostic Value of Neuropathy Symptom and Change Score, Neuropathy Impairment Score and Michigan Neuropathy Screening Instrument for Diabetic Peripheral Neuropathy. Eur Neurol. 2015;74(5-6):323-7

19. Rolke R et al. Quantitative sensory testing: a comprehensive protocol for clinical trials. Eur J Pain. 2006 Jan;10(1):77-88

20. Chong PS, Cros DP. Technology literature review: quantitative sensory testing. Muscle Nerve. 2004 May;29(5):734-47

21. Schweinhardt P et al. An fMRI study of cerebral processing of brush-evoked allodynia in neuropathic pain patients. Neuroimage. 2006 Aug 1;32(1):256-65

22. Thakkar RS et al. Spectrum of high-resolution MRI findings in diabetic neuropathy. AJR Am J Roentgenol. 2012 Aug;199(2):407-12

23. Tavakoli M et al. Corneal confocal microscopy detects improvement in corneal nerve morphology with an improvement in risk factors for diabetic neuropathy. Diabet Med. 2011 Oct;28(10):1261-7

24. Balbinot LF et al. Plantar thermography is useful in the early diagnosis of diabetic neuropathy. Clinics (Sao Paulo). 2012 Dec;67(12):1419-25

25. Papanas N et al. A simple new non-invasive sweat indicator test for the diagnosis of diabetic neuropathy. Diabet Med. 2013 May;30(5):525-34

26. Bhadada SK et al. Diabetic neuropathy: current concepts. J Indian Acad Clin Med. 2001;2(4):305-31

27. Vinik AI, Mehrabyan A. Diagnosis and management of diabetic autonomic neuropathy. Compr Ther. 2003 Summer-Fall;29(2-3):130-45

28. Spallone V et al. Cardiovascular autonomic neuropathy in diabetes: clinical impact, assessment, diagnosis, and management. Diabetes Metab Res Rev. 2011 Oct;27(7):639-53

29. Azpiroz F, Malagelada C. Diabetic neuropathy in the gut: pathogenesis and diagnosis. Diabetologia. 2016 Mar;59(3):404-8

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe